Czym różni się ekstrakt z wanilii od esencji waniliowej? Co jest lepsze?

Czym różni się ekstrakt z wanilii od esencji waniliowej? Co jest lepsze?

Dodano: 
Laski wanilii
Laski wanilii / Źródło: Pexels / Daria Shevtsova
Kupując ekstrakt waniliowy, prawdopodobnie zobaczysz produkty oznaczone jako czysty ekstrakt waniliowy lub esencja waniliowa. Ten ostatni nazywany jest również imitacją smaku wanilii. Okazuje się, że ekstrakt waniliowy ma silniejszy, bardziej złożony smak, dlatego warto stosować go do wypieków.

Ekstrakt wanilii otrzymywany jest przez namaczanie ziaren wanilii w mieszaninie wody i alkoholu etylowego. Ekstrakt uzyskuje swój charakterystyczny waniliowy smak dzięki cząsteczkach znajdujących się w ziarnach. W przeciwieństwie do tego esencja waniliowa jest zwykle wytwarzana przy użyciu wody, etanolu, glikolu propylenowego, emulgatorów oraz chemicznie wytwarzanych aromatów i kolorów.

Ze względu na różnice w produkcji ekstrakt waniliowy jest generalnie mniej przetworzony i ma mocniejszy, bardziej czysty smak wanilii. Ponieważ ekstrakt waniliowy jest wytwarzany głównie z ziaren wanilii nasączonych alkoholem etylowym i wodą, ma bardziej charakterystyczny smak wanilii.

Czy możesz zastąpić ekstrakt waniliowy esencją waniliową?

Stosowanie esencji waniliowej, zamiast ekstraktu waniliowego nie powinno wpływać na strukturę końcowego produktu. Jednak może powodować zauważalne różnice w smaku. Oprócz waniliny ziarna wanilii zawierają ponad 200 związków, które wpływają na ich smak i aromat. W rezultacie prawdziwy ekstrakt waniliowy ma głębszy, bardziej złożony profil smakowy.

Ta różnica jest zwykle bardziej zauważalna w potrawach, które nie są gotowane na ogniu. Dlatego do deserów, takich jak budynie, kremy i polewy najlepiej używać czystego ekstraktu waniliowego. Jednak w przypadku wypieków, które nie mają zauważalnego smaku waniliowego, takich jak ciasteczka z kawałkami czekolady lub ciasto marchewkowe, prawdopodobnie nie zauważysz dużej różnicy przy użyciu esencji waniliowej.

Dodatkowo, w zależności od marki, smak ekstraktu waniliowego jest na ogół dwukrotnie silniejszy niż esencji waniliowej. Używając esencji waniliowej w przepisie, który wymaga czystego ekstraktu waniliowego, prawdopodobnie zużyjesz nawet dwa razy większą ilość.

Czytaj też:
Lubisz jesień i słodycze? Pora na... babeczki z żołędzi!

Opracowała:
Źródło: Healthline
 0

Czytaj także