Dużo przebywasz w domu? Sięgnij po te 5 produktów z witaminą D

Dużo przebywasz w domu? Sięgnij po te 5 produktów z witaminą D

Dodano: 
Danie z łososiem
Danie z łososiem Źródło: Pexels / Dana Tentis
Epidemia COVID-19 wciąż trwa. A wraz z nią mamy jesień... i konieczność izolacji przed wirusem i światem zewnętrznym. To nie sprzyja poziomowi witaminy D w organizmie. Co warto jeść, by pozyskać ten składnik?

Przed pandemią COVID-19 wiele osób spędzało średnio tylko osiem procent czasu na łonie natury, jak wynika z badań. Teraz, gdy wiele osób znajduje się pod nakazem kwarantanny, a jeszcze więcej próbuje izolować się od zagrożenia, prawdopodobnie spędzamy jeszcze mniej czasu na słońcu. Dlatego właśnie teraz (i w każdym innym czasie) powinieneś starać się o to, by pozyskiwać witaminę D z jedzenia.

Witamina D to bardzo ważna i wszechstronna witamina, która pomaga wielu z twoich układów wydajnie pracować. – Witamina D odgrywa istotną rolę w regulowaniu wchłaniania wapnia i fosforu, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju kości i zębów. Mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez swoją rolę w zwiększaniu wrażliwości na insulinę, poprawie funkcjonowania komórek beta w trzustce, a nawet łagodzeniu stanu zapalnego – mówi Tracy Lockwood Beckerman, dietetyk. Naukowcy są również przekonani, że spożywanie odpowiedniej ilości tej witaminy może powstrzymać sezonową depresję i niepokój.

Choć dietetycy zalecają spożywanie jak Beckerman około 600 IU (jednostek międzynarodowych) witaminy D dziennie, większość ludzi jej nie dostarcza w tej ilości. Wymaga to 15-minutowego spaceru w słońcu i / lub talerza pełnego pokarmów bogatych w witaminę D. Poniżej dowiesz się o pięciu źródłach witaminy „słonecznej”.

Czytaj też:
Witamina D może zmniejszyć powikłania COVID-19? Nowe badania

Witamina D – źrodła w żywności

Żółtka jaj
Jedno duże żółtko zawiera około 10 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę D. To wystarczający powód, aby zrobić omlet składający się z trzech jajek, aby osiągnąć 30 procent dziennego spożycia (i dodać do niego jeszcze kilka składników, które za chwilę poznasz).

Łosoś
Dietetycy są zgodni: łosoś to super ryba morska. 85 g łososia stanowi 71% dziennego zapotrzebowania. Zaserwuj sobie porcję na obiad, a przed deserem osiągniesz dzienną dawkę witaminy D.

Tuńczyk
Tuńczyk to kolejny pokarm pochodzenia morskiego z dużą ilością witaminy D. Jedna porcja 100 g tej ryby dostarcza 34% tych IU, których potrzebujesz w ciągu dnia. Niezależnie od tego, czy sięgniesz po kanapkę z sałatką z tuńczyka, czy zjesz go z omletem, pochwal siebie za robienie zapasów witaminy D.

Grzyby
Grzyby to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy D. Duża filiżanka białych grzybów, stanowi 46 procent dziennego zapotrzebowania. Grzyby bez problemu pasują do wszelkiego rodzaju potraw, od pizzy, przez smażenie na patelni, po zupy.

Mleko 2%
Bez wątpienia, mleko jest na tej liście! Wypij szklankę mleka 2-procentowego, a zdobędziesz 15 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Chwyć miskę, weź płatki i jedz na zdrowie!
Czytaj też:
Koronawirus. Te leki na COVID-19 przyjmuje Donald Trump. Lista jest długa
Czytaj też:
Kiedy zacząć przyjmować witaminę D? Czy to już?
Czytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?