Domowy bulion na jesienne dni. Przepis z kurczakiem i w wersji wege

Domowy bulion na jesienne dni. Przepis z kurczakiem i w wersji wege

Dodano: 
Rosół
Rosół Źródło: Unsplash / Henrique Félix
Domowy wywar idealnie nadaje się jako podstawa wszelkich zup, gulaszy i sosów. Dzięki temu, że jest gotowany z całych warzyw, ma głęboki smak i wiele składników odżywczych.

Ugotowanie własnego bulionu warzywnego czy mięsnego jest prostsze niż myślisz. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu dokładnie kontrolujesz, co znajduje się w garnku i możesz uchronić się przed zjadaniem wielu sztucznych dodatków, które zazwyczaj są w kostkach bulionowych. Możesz modyfikować jego smak dzięki użytym przyprawom. Bulion można przygotować w większej ilości i zamrozić, aby wykorzystać go za jakiś czas do innej potrawy. Z resztek po bulionie możesz zrobić aromatyczne kotleciki lub warzywną pastę.

Bulion z kurczaka – przepis

Składniki:

  • 1 cząstka kurczaka (np. podudzie, skrzydełka)
  • 1 duża cebula pokrojona w ćwiartki
  • 1 seler selerowy przekrojony wzdłuż
  • 1 duża marchewka przekrojona wzdłuż
  • 1 por grubo posiekany
  • 1 średni ziemniak pokrojony w ćwiartki
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka pietruszki lub łodygi pietruszki
  • 3 czarne ziarna pieprzu
  • 3 litry wody

Sposób wykonania:

  • Umieść wszystkie składniki w dużym garnku, zagotuj i zmniejsz ogień do delikatnego bulgotania wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny.
  • Wymieszaj bulion i rozdziel kurczaka dużą łyżką, pozostaw pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  • Odcedź, ostudź i wstaw na noc do lodówki. Powinno wyjść około 1½ litra.
  • Następnego dnia wyjmij mięso.
  • Bulion jest gotowy do użycia lub – można go podzielić na porcje i zamrozić.

Bulion warzywny – przepis

Składniki:

  • 2 duże cebule pokrojone w ćwiartki
  • 2 łodygi selera przekrojone wzdłuż
  • 2 marchewki przekrojone wzdłuż
  • 1 por, grubo posiekany
  • 1 łodyga brokuła, pokrojona na kawałki
  • 8 pieczarek pokrojonych na pół
  • 1 cukinia pokrojona wzdłuż
  • 1 średni ziemniak pokrojony w ćwiartki
  • 1 liść laurowy
  • gałązka pietruszki lub łodygi pietruszki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 3 czarne ziarna pieprzu
  • 3 litry wody

Sposób wykonania:

  1. Umieść wszystkie składniki w dużym garnku, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień delikatnego bulgotania wody. Dodaj pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godzinę.
  2. Wymieszaj i podziel warzywa dużą łyżką, pozostaw pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
  3. Wyjmij warzywa, ostudź i wstaw na noc do lodówki. Powinno wyjść około 1½ litra.
  4. Bulion jest gotowy do użycia – można go podzielić na porcje i zamrozić.
  • Miej oko na swój bulion i dodaj więcej wody, jeśli zacznie się gotować. Aby uzyskać naprawdę skoncentrowany wywar, po odcedzeniu odparuj więcej płynu, aby zostało około litra bulionu. Możesz również przyprawić swój wywar czosnkiem, świeżym imbirem, sosem sojowym, lubczykiem lub odrobiną curry.