Czy chipsy bananowe są zdrowe? Dementujemy popularne mity

Czy chipsy bananowe są zdrowe? Dementujemy popularne mity

Dodano: 
Chipsy bananowe
Chipsy bananowe Źródło: Pixabay / nastya_gepp
Chipsy bananowe to suszone, smażone plasterki bananów, które stają się coraz bardziej popularną przekąską. Zazwyczaj są oblane słodkim syropem lub przyprawami i solą. Chociaż same banany są bardzo pożywne, możesz się zastanawiać, czy to samo można powiedzieć o chipsach bananowych. Sprawdźmy to!

Chipsy bananowe – wartości odżywcze

W przeciwieństwie do bananów chipsy bananowe są wysoko przetworzone. Są smażone na oleju i przygotowywane z użyciem składników takich jak miód lub syrop, które dostarczają znacznych ilości kalorii, cukru i tłuszczu. Porcja około 72 g chipsów bananowych dostarcza:

  • Kalorie: 374
  • Białko: 1,6 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik: 5,5 g
  • Cukier: 25 g
  • Tłuszcz ogółem: 24 g
  • Tłuszcz nasycony: 21 g
  • Potas: 8% dziennego zapotrzebowania (DV)
  • Witamina B6: 11% DV.

Chociaż ta przekąska zawiera błonnik oraz kilka witamin i minerałów, korzyści te są szybko równoważone przez zawartość tłuszczu, kalorii i cukru. Dodatkowo, ponieważ chipsy bananowe są pozbawione wody i smażone, są bardzo smaczne, a przez to łatwo się nimi przejadać.

Czytaj też:
Jaka jest różnica między kaloriami a kilodżulami?

Chipsy bananowe – czy są zdrowe? Czy tuczą?

Chipsy bananowe mogą być czasami wygodną przekąską. Ponieważ są lekkie, łatwe do spakowania i stanowią szybkie do zjedzenia źródło kalorii i prostych węglowodanów, są doskonałą opcją, gdy jesteś w ruchu, wędrujesz lub uzupełniasz paliwo po rygorystycznych ćwiczeniach.

Co więcej, ponieważ są pozbawione wody, mają znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia niż świeże banany. Nie musisz też martwić się o ich obicia lub uszkodzenia, co jest istotne podczas wycieczek na świeżym powietrzu.

Chipsy ziemniaczane czy bananowe – co lepiej wybrać?

Chipsy bananowe mają znacznie więcej kalorii, całkowitego tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cukru niż chipsy ziemniaczane lub warzywne.

Chociaż te chipsy są lżejsze i mniej sycące niż chipsy bananowe, co oznacza, że prawdopodobnie zjesz więcej za jednym razem, będziesz musiał zjeść bardzo dużą porcję, aby równała się ona pod względem zawartości tłuszczów nasyconych i cukru w chipsach bananowych.

Najlepiej jest ograniczyć spożycie bez względu na kupowane chipsy. Jednak, aby uzyskać zdrowszą opcję, wybierz suszone lub pieczone – nie smażone – chipsy bananowe, które są aromatyzowane ziołami i przyprawami, a nie cukrem.

Czytaj też:
Czym jest skrobia oporna? Oto 8 produktów bogatych w ten składnik
Czytaj też:
Niepozorne warzywo, które pomoże przy sezonowych alergiach. Wiedziałeś o tym?