Musli czy granola – co lepiej wybrać na zdrowe śniadanie?

Musli czy granola – co lepiej wybrać na zdrowe śniadanie?

Dodano: 
Musli
MusliŹródło:Pexels / Alexander Mils
Najprawdopodobniej natknąłeś się na musli i granolę, spacerując alejką z płatkami zbożowymi w supermarkecie w poszukiwaniu zdrowych opcji śniadaniowych. Być może zauważyłeś również, że wyglądają bardzo podobnie i mają podobny skład, co sprawia, że ​​zastanawiasz się, co je odróżnia. Sprawdźmy to!

Zarówno musli, jak i granola to produkty zbożowe na bazie owsa. Większość ich składników jest taka sama. Zazwyczaj obejmują:

  • płatki owsiane
  • orzechy, takie jak orzechy włoskie lub migdały
  • suszone owoce, takie jak rodzynki, żurawina, morele lub daktyle
  • nasiona, takie jak nasiona chia, sezam lub siemię lniane.

Ponadto mogą zawierać inne ziarna, takie jak jęczmień, komosa ryżowa lub proso. Oba rodzaje można również łatwo dostosować, dodając dodatkowe składniki, takie jak dodatkowe orzechy lub świeże owoce. Tak więc ich główne różnice dotyczą sposobu ich wykonania i podania.

Czytaj też:
Produkty, których muszą unikać diabetycy. Powodują skoki poziomu cukru i tycie

Co to jest musli?

Jak wspomnieliśmy, musli to mieszanka owsa, orzechów, nasion i suszonych owoców. Zostało stworzone przez Maximilliana Birchera-Bennera, szwajcarskiego lekarza i dietetyka, i jest popularne w całej Europie jako zdrowy posiłek śniadaniowy. W przeciwieństwie do granoli składniki musli nie są pieczone, co oznacza, że są surowe i sypkie. Tradycyjnie moczy się je przez noc w mleku lub soku i podaje na zimno – tak jak słynną nocną owsiankę.

Alternatywnie wsypać je prosto z opakowania do mleka, podobnie jak płatki zbożowe, lub zagotować je z mlekiem lub wodą, aby owsianka była gorąca.

Co to jest granola?

Granola została stworzona przez amerykańskiego lekarza Jamesa Caleba Jacksona. Do dziś pozostaje klasycznym elementem śniadaniowym w większości amerykańskich domów.

Powstaje poprzez zmieszanie składników, takich jak orzechy, owies i suszone owoce, z olejem i substancjami słodzącymi, zwykle miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym, i ich upieczenie. W ten sposób powstają klasyczne chrupiące grona.

W przeciwieństwie do musli, granola jest głównie podawana na zimno. Możesz jeść ją prosto z torebki jako przekąskę, z mlekiem lub wykorzystać jako chrupiącą polewę do jogurtu.

Czytaj też:
3 zdrowe produkty, które mogą utrudniać odchudzanie

Musli czy granola – co ma lepsze wartości odżywcze?

Chociaż musli zwykle nie zawiera dodanych substancji słodzących, ma dość wysoką zawartość cukru, jeśli zawiera suszone owoce, podobnie jak granola. Różnica w zawartości cukru między nimi to około 5 gramów na porcję, czyli równowartość 1 łyżeczki.

Warto również zauważyć, że dodane słodziki, nawet jeśli pochodzą z naturalnego źródła owoców, znacznie zwiększają zawartość węglowodanów i kalorii w musli i granoli. Dlatego oba typy powinny być spożywane z umiarem.

Ponadto należy pamiętać, że typowe wielkości porcji różnią się w zależności od produktu, co może spowodować zwiększenie lub zmniejszenie ogólnego spożycia kalorii i składników odżywczych.

Na przykład typowa porcja granoli wynosi 28-56 g, gdy jest stosowana jako posypka, co daje odpowiednio około 7-15 gramów cukru na porcję.

W przeciwieństwie do tego, typowa porcja musli jest nieco większa i wynosi 1/2–3/4 filiżanki (43-65 gramów), co oznacza, że może zawierać około 11-16,5 gramów cukru na porcję.

Co więcej, chociaż wymienione powyżej produkty mają podobną zawartość tłuszczu, może się okazać, że niektóre warianty różnią się zawartością tłuszczu. Dzieje się tak, ponieważ różnice w ich wartościach odżywczych zależą od dodatków, takich jak nasiona, orzechy i suszone owoce. Dlatego pamiętaj, aby przeczytać etykietę z informacjami o wartościach odżywczych, aby wybrać tę, która najlepiej odpowiada twoim potrzebom.

Czytaj też:
6 produktów, których nigdy nie powinieneś mieć w swojej kuchni