Chcesz iść na wykwitną kolację, ale pandemia na to nie pozwala? Przygotuj deskę wędlin i serów na wspaniały wieczór!

Chcesz iść na wykwitną kolację, ale pandemia na to nie pozwala? Przygotuj deskę wędlin i serów na wspaniały wieczór!

Dodano: 
Deska wędlin i serów
Deska wędlin i serów Źródło: Pexels / Luna Lovegood
Starannie podawane przekąski to ważna część każdego przyjęcia. Ale teraz, w czasie pandemii, nie imprezujemy i siedzimy w domach. Warto uprzyjemnić ten czas i przenieść ulubione cocktail party do własnych czterech kątów. Pomoże w tym deska wędlin i serów. Jak ją przygotować?

Wykwintne wędliny, fantazyjne sery, pyszne dipy – uwielbiamy za to deski wędlin i serów! Takie deski są nie tylko imprezowym hitem, ale ich tworzenie może być relaksujące i kreatywne, co przydaje się zwłaszcza teraz, w czasie pandemii COVID-19. Pomyśl o tym jak o malowaniu, ale z wykorzystaniem jedzenia, a potem wraz z domownikami zjedzcie to arcydzieło!

Deska wędlin i serów ma swoją historię. Termin ten stał się synonimem każdego rodzaju desek z serami i wędlinami, a nawet wariantów z czekoladą i ciasteczkami. Ale taka deska nigdy nie będzie tą właściwą, dopóki nie pojawi się na niej mięso. Francuski odpowiednik polskiego słowa „wędliny” („charcuterie”) pierwotnie opisywał sklepy, w których sprzedawano wędliny, leżakowane i gotowane, głównie wieprzowinę. Obecnie termin ten zazwyczaj odnosi się do peklowanego lub dojrzewającego mięsa, które możesz śmiało położyć na desce i podać gościom.

Czytaj też:
Co się dzieje z ciałem, gdy jesz zbyt dużo mięsa?

Deska wędlin i serów – jak ją zrobić?

Niezależnie od tego, czy organizujesz małą posiaduszkę z domownikami, odpoczywasz sam w domu w weekendowy wieczór, czy też umówiłeś się z przyjaciółmi na imprezę online za pośrednictwem komunikatora z wykorzystaniem kamerki, oto jak zrobić deskę wędlin i serów w zaledwie kilku prostych krokach.

Co umieścić na desce?

Mięso może być gwiazdą deski, ale nie jest to też pełnowartościowa deska, jeśli nie ma na niej innych składników. Najlepsza deska wędlin i serów powinna zawierać równe części sera i mięsa. Dodaj kilka innych produktów, takich jak krakersy i orzechy, aby uzyskać chrupiącą konsystencję nabieranych kąsków, oraz dip z miodem, aby uzyskać dodatkową nutę smakową. Udekoruj deskę świeżymi ziołami. Spośród jakich składników możesz wybierać? Oto kilka propozycji:

  • Mięso: salami, soppressata, prosciutto, bresaola, capocollo
  • Ser: brie, cheddar, blue, dojrzewająca gouda, świeża mozzarella
  • Warzywa i owoce: kawałki jabłek i ogórków, jagody, oliwki, pomidorki koktajlowe
  • Coś chrupiącego: krakersy, orzechy kandyzowane, migdały
  • Dip: musztarda francuska, konfitura żurawinowa, konfitura figowa, miód
  • Świeże zioła: rozmaryn, jadalne kwiaty.

Czytaj też:
Ser brie – ile ma kalorii i czy warto go spożywać?

Deska wędlin i serów krok po kroku

Nie wystarczy po prostu położyć na desce składniki. Tak, jak w przypadku wielu innych dań, tutaj też liczy się kolejność!

  1. Przygotuj bazę. Zrobienie deski wędlin i serów zaczyna się od zebrania wszystkich przedmiotów potrzebnych do wyeksponowania podawanych docelowo produktów. Warto użyć desek drewnianych lub porcelanowych. Nie masz takiej eleganckiej deski? Deski do krojenia i tacki na ciastka również będą w porządku. Nie zapomnij o miseczkach do dipów i pozostałych produktów, takich jak oliwki.
  2. Zacznij od sera. Rozłóż sery na desce. Warto wybrać trzy lub cztery gatunki sera dla urozmaicenia.
  3. Rozłóż mięso. Wybierz mięsa, które dobrze komponują się z serami. Dobrze komponują się zestawy takie jak salami z dojrzałą goudą, saucisson sec z brie i prosciutto ze świeżą mozzarellą.
  4. Dodaj inne produkty. Gdy już rozłożysz główne atrakcje na swojej desce, wypełnij puste miejsca dodatkami. Twórz gromadki owoców i warzyw, aby wypełnić luki na desce. W tym miejscu można dodać piękny kolor do talerza. Warto połączyć świeże jabłka, jagody, ogórki, oliwki i korniszony z serem i mięsem.
  5. Dodaj trochę chrupkości. Wypełnij wszelkie pozostałe luki na desce do wędlin chrupiącymi produktami, aby dodać tekstury i smaku. Możesz używać tutaj kandyzowanych orzechów, a także krakersów.
  6. Dodaj dip. Wybierz dip, który dobrze komponuje się z serem i mięsem. Jeśli chcesz uzyskać pikantny smak, dodaj coś takiego, jak francuska musztarda lub chutney paprykowy. Na słodko wypróbuj dżem figowy, konfiturę żurawinową lub miód.
  7. Udekoruj. Żadna deska wędlin i serów nie jest kompletna bez ładnego przyozdobienia.

Czytaj też:
Wino może zawierać arsen. Czy powinniśmy zrezygnować z picia tego napoju?