Kochasz kompot z suszu? Naukowcy zachęcają, by pić go częściej

Kochasz kompot z suszu? Naukowcy zachęcają, by pić go częściej

Dodano: 
Suszone owoce
Suszone owoce / Źródło: Pexels / Breakingpic
Kompot z suszu jest jednym z obowiązkowych elementów wieczerzy wigilijnej. Jednak naukowcy podkreślają, że spożywanie suszonych owoców ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. Kochasz kompot z suszu? Pij go częściej!

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli suszone owoce, byli na ogół zdrowsi niż ci, którzy ich nie jedli, aw dni, kiedy jedli suszone owoce, spożywali większe ilości niektórych kluczowych składników odżywczych niż w dni, w których nie jedli. Okazało się jednak również, że ludzie spożywali więcej kalorii ogółem w dni, w których jedli suszone owoce. Na to niestety trzeba uważać – suszone owoce są tuczące.

Valerie Sullivan, badacz z tytułem doktora w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i studentka stanu Penn State w czasie badania, powiedziała, że odkrycia sugerują, że suszone owoce mogą być częścią zdrowej diety – z pewnymi zastrzeżeniami.

Suszone owoce elementem zdrowej diety

Wcześniejsze badania wykazały, że zła dieta przyczynia się do prawie połowy zgonów z powodu chorób układu krążenia w Stanach Zjednoczonych, a głównym czynnikiem jest brak owoców. Zdaniem naukowców owoce dostarczają wielu składników odżywczych, w tym błonnika, potasu i kilku zdrowych dla serca substancji bioaktywnych.

Jednak pomimo tych korzyści, inne badania wykazały, że ludzie mogą nie jeść wystarczającej ilości owoców z wielu powodów – między innymi z ograniczonej dostępności, kosztów i faktu, że mogą się one szybko zepsuć. W ramach obecnych badań naukowcy chcieli sprawdzić, czy suszone owoce mogą być zdrową alternatywą dla świeżych owoców, skoro mogą być tańsze.

„Minimalnie przetworzone formy owoców, w tym mrożone, konserwowane i suszone, mają pewne zalety w porównaniu ze świeżymi owocami” – powiedziała Kristina Petersen, adiunkt nauk o żywieniu na Texas Tech University i asystent profesora nauk o żywieniu na Penn State w tamtym czasie, w którym praca została wykonana. „Są dostępne przez cały rok, mają stosunkowo stałą jakość i mogą być przechowywane znacznie dłużej niż świeże. Wiele z nich jest również tańszych w przeliczeniu na porcję niż ich świeże odpowiedniki”.

Po przeanalizowaniu danych uczestników, biorących w badaniu naukowcy odkryli, że średnio osoby, które deklarowały spożywanie suszonych owoców w badaniu, miały zdrowszą dietę niż osoby, które tego nie robiły. Mieli także niższy wskaźnik masy ciała, obwód talii i skurczowe ciśnienie krwi.

Ponieważ niektórzy uczestnicy podawali, że jedli suszone owoce w jednym dniu badania, a drugiego nie, naukowcy mogli również sprawdzić, jak wyglądała dieta ludzi w dniach, w których jedli suszone owoce, w porównaniu z dniami, w których ich nie jedli.

Wpływ suszonych owoców na całokształt diety

„Co mnie również interesowało, to fakt, że ludzie zjadali w sumie więcej owoców w dni, w których jedli suszone owoce, niż w dni, w których nie jedli” – powiedział Sullivan. „Jednak w dni, kiedy suszone owoce nie były spożywane, spożycie świeżych owoców nie było wyższe. Tak więc suszone owoce mogą być sposobem na zwiększenie ogólnego spożycia owoców u osób, które nie jedzą zalecanych ilości”.

Ponadto naukowcy odkryli, że w dni, w których jedli suszone owoce, uczestnicy spożywali więcej węglowodanów ogółem, błonnika pokarmowego, potasu, tłuszczów wielonienasyconych i ogółem kalorii.

Czytaj też:
Domowe sposoby na zaparcia. Jak przyspieszyć metabolizm?

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: news-medical.net
 0

Czytaj także