Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepis

Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepis

Dodano: 
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami Źródło: Shutterstock / zi3000
Barszcz czerwony to obowiązkowa potrawa wigilijna. Jak zrobić idealny barszcz wigilijny? Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem.

Tradycyjny barszcz czerwony

Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa, niż nam się wydaje. Pierwsze wzmianki o barszczu czerwonym pojawiały się już w XVI wieku, kiedy to zupę wymienił Mikołaj Rej wśród „żywności dziwnych ubogich ludzi” w „Żywocie człowieka poczciwego”:

„Ale kto się chce tym dziwom przypatrzyć, jako się chudzina żywi, idź na krakowski rynek, tam się nadziwujesz: ano jedna kiełbaski smaży, druga gzelce przedaje, druga wątrobę pieczoną z octem a z cebulą; druga też zwodzi, druga z opłatki po rynku i po ulicach biega, druga z wieńcy, druga z ziołki i z czyrwoną maścią siedzi. Więc i u krup, u śledzi, u masła, u świec, u śklenic, u jabłek, u żemeł, u botów, u ryb, u żuru, u barszczu, u ogórków, u rozmaitych ogrodnych rzeczy siedzi, a kto by się ich naliczył?”

Barszcz wigilijny zgodnie z tradycją jest postny. Wigilia Bożego Narodzenia wieńczy Adwent, a zatem czas oczekiwania na przyjście Chrystusa Zbawiciela, który – choć dzisiaj jest nazywany czasem radosnego oczekiwania – wiąże się m.in. z fioletowymi szatami księdza podczas liturgii, symbolizującymi pokutę i wezwanie do nawrócenia. W związku z postnym charakterem Adwentu Wigilia jest dniem, w którym spożywamy postne potrawy w ilości raz do syta i dwa razy po mniej w celu lekkiego zniwelowania głodu. Wieczerza wigilijna jest zatem również postna, więc nie powinna obejmować mięsa ani produktów odzwierzęcych (z wyjątkiem ryb). Wigilijny barszcz gotujemy wobec tego na warzywach i grzybach, a nie na kości.

Barszcz czerwony Magdy Gessler bez zakwasu z buraków

Podstawą idealnego barszczu są odpowiednie buraki, które mają być, jak to określiła Gessler, „krwiste”. Nie mogą to być odmiany o właściwościach zbliżonych do pastewnych, ponieważ w ich przypadku nawet zakwaszanie barszczu nie wydobędzie pożądanego koloru: barszcz stanie się bury i nie będzie zachwycać klarowną czerwienią. Ponadto połowę buraków do barszczu trzeba upiec bez obierania i w folii aluminiowej, a drugą połowę zostawić surową. Pieczone buraki mają zapewnić lepszy kolor, smak i aromat.

Innym składnikiem będącym gwarantem wyjątkowości czerwonego barszczu wigilijnego są grzyby. Najlepsze w tym celu będą uzbierane samodzielnie w lesie prawdziwki. Należy je namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dlaczego nadmiar wody byłby tutaj szkodliwy? Magda Gessler mówi, że woda rozrzedza smak. Zawsze można ją uzupełnić. Z tak przygotowanych grzybów należy sporządzić esencjonalny wywar.

Sekretem udanego barszczu są także skórki z jabłek – restauratorka zaleca jednak wyłącznie owoce polskich odmian, takie jak szara i złota reneta oraz antonówka. Skórki obieramy grubo. Jabłka zawierają pektyny, więc miąższ, który zostanie na skórce, zagęści zupę, a przy tym doda lepszego smaku.

Barszcz czerwony wigilijny: przepis

Aby ugotować czerwony barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler należy przygotować następujące składniki:

  • 6 kg buraków
  • 2 korzenie selera
  • 4 korzenie pietruszki
  • 2 pory
  • 4 duże cebule
  • 4 kwaśne jabłka
  • 5 łyżek octu
  • kilka prawdziwków
  • 5 ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • goździki
  • liście laurowe
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz mielony – do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz połowę buraków i cebulę w piekarniku.
  2. Zagotuj wywar z prawdziwków, wody, ziela angielskiego i liści laurowych.
  3. Surowe buraki, selery, pietruszki i pory pokrój i zalej zimną wodą do zakrycia składników.
  4. Gotuj na wolnym ogniu do zawrzenia.
  5. Po wrzeniu i kiedy buraki są miękkie, dodaj sól i cukier.
  6. Następnie dodaj ząbki czosnku oraz pieczone cebule i gotuj dalej.
  7. Dolej do zupy prawdziwki wraz z wywarem.
  8. Umyj i obierz jabłka ze skórki, dodaj je do zupy i jeszcze pogotuj.
  9. Dodaj goździki, a także ocet, by zakwasić barszcz.
  10. Odstaw na noc do przegryzienia składników i podawaj podgrzany następnego dnia.

Czytaj też:
Kutia to starodawna, a smaczna potrawa wigilijna. Podpowiadamy, jak ją zrobić
Czytaj też:
12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Tych dań nie może zabraknąć na świątecznym stole
Czytaj też:
Karp w galarecie to stały bywalec wigilijnego stołu. Oto, jak go przyrządzić z żelatyną i bez niej
Czytaj też:
Pieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczki

Źródło: Youtube; Internet