Dlaczego warto pokochać imbir. O tym mogłeś nie wiedzieć

Dlaczego warto pokochać imbir. O tym mogłeś nie wiedzieć

Dodano: 
Imbir
Imbir Źródło:Shutterstock
Imbir nie każdemu smakuje ze względu na specyficzny zapach i smak. Jeśli należysz do tej grupy, dowiedz się, dlaczego mimo wszystko warto włączyć go do diety. Imbir ma niesamowite właściwości prozdrowotne.

Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać i to nie tylko zimą?

Imbir – właściwości prozdrowotne

  • Imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne, chroniąc w ten sposób organizm przez rozwojem różnych schorzeń i poważnych chorób. Przewlekłe zapalenie jest związane z chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, artretyzmem, chorobą Alzheimera, chorobami płuc i chorobami autoimmunologicznymi.
  • Imbir ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
  • Korzeń imbiru zapobiega również zaparciom, leczy wrzody żołądka oraz zwalcza wzdęcia, mdłości, wymioty, skurcze brzucha i biegunkę. Jest powszechnie stosowany przez kobiety w ciąży, ponieważ w naturalny sposób redukuje mdłości, ale także sprawdza się w czasie okresu, ponieważ zmniejsza bóle menstruacyjne.
  • Imbir jest rośliną, która bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając przepływ krwi, dotleniając organizm. Zapobiega zawałowi i udarowi, redukując rozwój blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Czytaj też:
Pachnące duety, czyli jak łączyć przyprawy i potrawy

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost