Co można wyczarować z kalafiora? Proste i smaczne przepisy

Co można wyczarować z kalafiora? Proste i smaczne przepisy

Dodano: 
Gotowane warzywa
Gotowane warzywaŹródło:Fotolia / Autor: Sea Wave
Kalafior to jedno z najtańszych warzyw. Kupimy go w każdym, większym sklepie. Sprawdź, dlaczego warto jeść go jak najczęściej i jakie dania można z niego przyrządzić.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Martyna Chomacka urządziła nam festiwal kalafiorowy. Jak przygotować to warzywo w niecodziennej wersji, na przykład kalafior a’la kuskus lub tosty z papryką i kalafiorem?

Kalafior – właściwości

  • Sprzyja odchudzaniu i usprawnia metabolizm. W jednej filiżance kalafiora są 3 gramy błonnika, co stanowi 10 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć zbędne złogi z jelit. Badania wykazują, że dieta bogata w warzywa bogate w błonnik, jak kalafior, wiąże się z mniejszym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, raka i cukrzycy. Kalafior, dzięki dużej zawartości sycącego błonnika, może automatycznie zmniejszyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia, co jest ważnym czynnikiem kontroli masy ciała.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami. Kalafior jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany, dwie grupy przeciwutleniaczy, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych.
  • Wspiera pracę mózgu. Kalafior jest bogaty w cholinę, substancji, której wielu ludziom brakuje. Jest zaangażowana w wiele procesów zachodzących w organizmie i działa zapobiegając kilku chorobom.
  • Może hamować rozwój raka. Sulforafan jest szczególnie pomocny w hamowaniu rozwoju raka poprzez hamowanie enzymów zaangażowanych w rozwój nowotworów. Może również przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i utrzymania zdrowych tętnic.
  • Może być ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. Kalafior może zastąpić zboża i rośliny strączkowe w wielu przepisach, co jest świetnym sposobem na zjedzenie większej ilości warzyw lub stosowanie diety niskowęglowodanowej.

Czytaj też:
Przepis na gazpacho – kluczem do sukcesu jest wybór dojrzałych pomidorów

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost