Od dziś pokochasz curry. Te przepisy zadowolą najbardziej wymagających

Od dziś pokochasz curry. Te przepisy zadowolą najbardziej wymagających

Dodano: 
Curry goat
Curry goatŹródło:Unsplash / Pirata Studio Film
Curry to podstawowa przyprawa kuchni indyjskiej, jednak i w Polsce sięgamy po nią coraz chętniej. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, podsuwamy ci rewelacyjne przepisy.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” gotował szef kuchni Robert Harna, który podzielił się przepisami na kilka odmian curry z różnych zakątków świata. Jak zrobić żółte curry z kurczakiem, wegańskie curry z warzywami czy smażony ryż z jajkiem i curry?

Curry w proszku poprawia zdrowie serca

Spożywanie curry w proszku może poprawić zdrowie serca na kilka sposobów. Na przykład badania wykazały, że mieszanka przypraw może zwiększyć przepływ krwi i poprawić funkcję naczyń krwionośnych, co z kolei może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ponadto niewielkie badanie z udziałem 14 mężczyzn wykazało, że jedzenie 180 gramów posiłku zawierającego proszek curry poprawiło przepływ krwi w tętnicy ramiennej – główny dopływ krwi do ramienia. Zostało to przypisane wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w curry. Inne badanie z udziałem ponad 100 000 osób wykazało, że osoby spożywające potrawy na bazie curry w proszku 2-3 razy w miesiącu lub raz w tygodniu miały znacznie niższy poziom trójglicerydów w porównaniu z osobami spożywającymi curry rzadziej niż raz w miesiącu.

Działanie przeciwnowotworowe

Wiele przypraw w proszku curry ma właściwości przeciwnowotworowe. Liczne badania z użyciem probówek wykazały, że w szczególności kurkuma może zwalczać niektóre komórki rakowe. Kurkumina, główny związek aktywny kurkumy, ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Indukuje śmierć komórek rakowych i hamuje rozprzestrzenianie się komórek rakowych poprzez tłumienie określonych szlaków sygnałowych w ciele. Według badań na zwierzętach i probówkach, kurkumina może zwalczać różne nowotwory, w tym raka prostaty, piersi, jelita grubego i mózgu.

Czytaj też:
5 zdrowotnych właściwości olejku cynamonowego

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost