Dziś Dzień Herbaty! Sprawdź, ile o niej wiesz

Dziś Dzień Herbaty! Sprawdź, ile o niej wiesz

Dodano: 
Herbata
Herbata Źródło: Pixabay / jmexclusives
Herbata jest tak popularnym napojem, że doczekała się nawet swojego święta! Właśnie 15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty. To doskonały pomysł, by udowodnić, jakie właściwości posiada ten napar.

Biała, czarna, zielona, czerwona. Rodzajów i właściwości herbat jest mnóstwo. Jej mianem określa się też napary z różnych ziół i suszu owocowego. Stąd określenia herbaty lipowej, miętowej, rumiankowej czy herbaty z malin. Jaka jest historia herbaty? Jak parzyć konkretne rodzaje? Dowiecie się tego z poniższego materiału:

Zielona herbata aktywuje „dobry tłuszcz”

Twoje ciało składa się z dwóch rodzajów tłuszczu: białego i brązowego. Podczas gdy biały tłuszcz to rodzaj tłuszczu, który zwykle znamy jako gąbczasta materia w naszym ciele, który pojawia się, gdy przybieramy na wadze, tłuszcz brązowy może w istocie pomóc w utracie wagi. Tłuszcz brązowy, choć w organizmie występuje w znacznie mniejszych ilościach, jest aktywny metabolicznie i spala kalorie. Ten element składu ciała może również pomóc w wysysaniu białego tłuszczu z organizmu i przyczynia się do poprawy poziomu insuliny.

Zasadniczo brązowy tłuszcz jest jak magiczny przycisk: dorośli nie mają go zbyt dużo. Ale oto, moment, w którym do gry wkracza zielona herbata. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że wraz z kofeiną, związki katechiny w zielonej herbacie zwiększały poziom brązowego tłuszczu wśród uczestników badania. Im więcej brązowego tłuszczu spalającego kalorie ma dorosły, tym lepiej.

Czarna herbata – właściwości prozdrowotne

Czarna herbata jest jednym z najstarszych napojów na świecie. Jedni piją ją jako zamiennik kawy, inni sięgają po nią z przyzwyczajenia. Jedni i drudzy każdego dnia korzystają z prozdrowotnych właściwości kawy. Oto one:

  • Jest to szczególnie skuteczny napój przeciwutleniający, w szczególności dzięki polifenolom zawartym w herbacie. Przeciwutleniacze hamują wytwarzanie wolnych rodników, spowalniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  • Czarna herbata zawiera także flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia poprzez neutralizację wolnych rodników. Ponadto wzmacniają naczynia krwionośne.
  • Katechiny obniżają poziom złego cholesterolu i mogą chronić przed miażdżycą.
  • Czarna herbata ma także właściwości odkażające, dlatego warto pić ją w czasie leczenia zatrucia pokarmowego
  • Czarna herbata pobudza organizm niemal tak dobrze jak kawa. Skutecznie przeciwdziała zmęczeniu, orzeźwia i wprowadza w dobry nastrój.
  • Zimą doskonale rozgrzewa, a latem pomaga nawodnić organizm.

Sprawdź, jak parzyć poszczególne rodzaje herbat:

Czytaj też:
Odrzuć wszystkie płyny do mycia okien i sięgnij po herbatę. Szyby będą lśnić, jak nigdy wcześniej

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost