Ciasto na pierogi od Magdy Gessler. Ten przepis zawiera tylko 3 składniki

Ciasto na pierogi od Magdy Gessler. Ten przepis zawiera tylko 3 składniki

Dodano: 
Przygotowywanie pierogów
Przygotowywanie pierogów Źródło:Pexels / Karolina Grabowska
Zastanawiasz się, jak zrobić ciasto na pierogi? Sprawdź, jak robi to guru polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler.

Okazuje się, że w przypadku ciasta na pierogi prostota jest kluczem. Tradycyjna polska kuchnia nie opiera się na skomplikowanych przepisach. Jednym ze sztandarowych dań polskich gospodyń są oczywiście pierogi. Na stołach królują pierogi ruskie, leniwe i z mięsem, a w wigilię przede wszystkim pierogi z kapustą i grzybami.

Do przygotowania idealnych pierogów potrzeba bazy, czyli ciasta. Oto jak je przygotować – radzi Magda Gessler.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • sól do smaku

Jak przygotować ciasto na pierogi?

  1. Mąkę przesiej przez sito o drobnych oczkach na stolnicę. Zrób dołek i dodaj szczyptę soli.
  2. Dolej trochę ciepłej (przegotowanej) wody i wymieszaj z mąką.
  3. Zagniataj ciasto szybkimi ruchami, stopniowo dolewając wodę.
  4. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, podziel je na cztery części i rozwałkuj każdą z nich.
  5. Wykrawaj kółka z każdej części ciasta odwróconą go góry szklanką.
  6. Następnie dodaj przygotowany wcześniej farsz i uformuj pierogi.
  7. Ugotuj pierogi jak zwykle.

Jeśli masz ochotę na nietypową wersję dania, wypróbuj pierogi z serem i sosem miętowym.

instagramCzytaj też:
12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Tych dań nie może zabraknąć na świątecznym stole