Jadłeś kiedyś krokiety z kapustą i grzybami? Jeśli nie, zdecydowanie musisz ich spróbować! To pożywne danie warto zrobić z przepisu siostry Anastazji. Jej receptury są znane i cenione w całym kraju już od wielu lat.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Ciasto do krokietów:
- 20 dag mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
- szczypta cukru
Jajka i mleko połączyć, roztrzepać razem. Następnie dodać wodę, mąkę, sól, cukier. Wymieszać i usmażyć jak naleśniki.
Farsz do krokietów:
- 2 średnie cebule
- 250 g pieczarek
- 350 g kapusty
- 15 dag sera żółtego
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz
Jak przygotować krokiety z kapustą i grzybami?
Pokroić cebule i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i podsmażyć razem. Przestudzić masę i dodać kapustę oraz żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystko i przyprawić. Na przestudzone naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć w krokiety. Obsmażyć z każdej strony na oleju, panierując je przedtem w jajkach i bułce tartej.
Czytaj też:
Wigilia 2020. Już wiadomo, jaki będzie limit osób na świętaCzytaj też:
Kutia to starodawna, a smaczna potrawa wigilijna. Podpowiadamy, jak ją zrobić