Przepisy na zdrowe świąteczne drinki. Margarita, Mohito i czekolada z burbonem w nowej odsłonie

Przepisy na zdrowe świąteczne drinki. Margarita, Mohito i czekolada z burbonem w nowej odsłonie

Dodano: 
Zdrowe drinki
Zdrowe drinki Źródło: Pexels / Min An
Jeśli masz zamiar pić drinki w święta, postaw na takie z dodatkiem zdrowych składników odżywczych: kurkumy, mięty, syropu klonowego lub ciemnej czekolady.

Nie oszukujmy się – większość z nas podczas świątecznej przerwy ma ochotę napić się czegoś mocniejszego. I chociaż sytuacja nie sprzyja świętowaniu, możemy uraczyć się drinkiem w domowym zaciszu. Warto wzbogacić swoje koktajle o zdrowe składniki. Zobacz przepisy na Mohito z agawą, Margaritę z kurkumą i Burbon z gorącą czekoladą.

Nowa odsłona Mohito

Składniki:

  • 3 kostki lodu
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • sok z połowy limonki
  • 1 kieliszek białego rumu
  • 4 - 5 średnich liści mięty
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • Plasterki limonki i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dodaj kostki lodu, syrop z agawy, sok z limonki, rumu, wody gazowanej i liści mięty do shakera.
  2. Wstrząsaj składniki przez około 30 sekund, a następnie wlej do szklanki z kostkami lodu.
  3. Udekoruj plasterkami limonki i miętą. Gotowe!

Margarita z kurkumą

Składniki

  • 1 szklanka cukru organicznego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki startej kurkumy
  • 40 ml tequili
  • 30 ml likieru Cointreau
  • 40 ml świeżego soku pomarańczowego

Przygotowanie

  • W małym rondelku połącz cukier, wodę i kurkumę.
  • Umieść na średnim ogniu i zagotuj.
  • Gotuj, aż cukier się rozpuści i przecedź przez sitko.
  • Napełnij shaker do koktajli lodem i dodaj sok pomarańczowy, likier, tequillą i wstrząśnij.
  • Przelej do szklanki przygotowaną wcześniej mieszankę z kurkumą i dolej zawartość z shakera.
  • Udekoruj kawałkiem pomarańczy. Na zdrowie!

Gorąca czekolada z burbonem (wegańska)

Składniki

  • 2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
  • 25 g wegańskiej ciemnej czekolady
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 - 2 łyżki syropu klonowego
  • 60 ml bourbona
  • wiórki wegańskiej czekolady do ozdoby

Przygotowanie

  1. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki oprócz burbona. Podgrzej na średnim ogniu. Kontynuuj podgrzewanie, aż czekolada się rozpuści.
  2. Wyłącz ogień i dolej burbon.
  3. Do podania posyp wiórkami czekolady. Smacznego!

Czytaj też:
Ulubione alkohole brytyjskiej rodziny królewskiej. Kto lubi wino, a kto Jacka Danielsa?

Opracowała:
Źródło: Mindbodygreen