Jak zrobić domowy syrop na kaszel? To prostsze, niż myślisz

Jak zrobić domowy syrop na kaszel? To prostsze, niż myślisz

Dodano: 
Syrop, zdjęcie ilustracyjne
Syrop, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / Monika Gruszewicz
Skuteczny syrop na kaszel nie musi pochodzić z apteki, skoro wszystkie potrzebne składniki mamy w kuchni. Jak zrobić domowy syrop na kaszel?

Zupa marchewkowa od dawna jest ludowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Ale dobrym pomysłem jest sięgnięcie po syrop na kaszel stworzony na bazie tego warzywa.

Większość syropów na kaszel zawiera sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Syrop z marchwi to pozbawiony toksyn środek, który jest smaczny, pozbawiony sztucznych dodatków i skuteczny.

Dlaczego marchew to dobry składnik syropu na kaszel?

Marchew jest bogata w składniki odżywcze, zawiera witaminy A, C i K. Warzywo to również charakteryzuje wysoki poziom potasu.

Eksperci od dawna wiedzą, że witamina A odgrywa ważną rolę w leczeniu infekcji i utrzymaniu w dobrej kondycji powierzchni błon śluzowych (takich jak te w płucach), co wpływa na niektóre podkategorie limfocytów T i limfocytów B oraz cytokiny. Z kolei witamina C wzmacnia układ odpornościowy.

Do syropu warto dodać odrobinę miodu w celu uzyskania właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Miód lekko oblepi gardło, dzięki czemu ból gardła będzie mniej dotkliwy i łatwiejszy do opanowania. Z kolei dodanie odrobiny imbiru pomoże zmniejszyć stan zapalny i złagodzić ból.

Syrop marchwiowy na kaszel – przepis

Aby przygotować ten słodki, a skuteczny domowy syrop na kaszel, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój marchewki na małe kawałki i umieść w małym rondelku. Dodaj tyle wody, aż będą całkowicie przykryte.
  2. Gotuj na średnim ogniu.
  3. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj imbir i gotuj, aż marchewki będą miękkie.
  4. Przecedź przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski. Nie wylewaj wody.
  5. Zmiksuj marchewki i imbir na gładką masę.
  6. Gdy woda będzie letnia, dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści.
  7. Dodaj wodę do puree z marchwi i ponownie zmiksuj, aż całość będzie gładka.

Ten domowy syrop na kaszel możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Domowy syrop na kaszel: stosowanie

Codziennie przyjmuj 3-4 łyżki syropu, aż kaszel przestanie być odczuwalny. Syrop powinien pomóc usunąć flegmę z płuc po jednym lub dwóch dniach regularnego stosowania.

Czytaj też:
Hipoksja: przyczyny, objawy, leczenie, rodzaje. Hipoksja a COVID
Czytaj też:
Niepożądane odczyny poszczepienne: na co należy uważać?
Czytaj też:
Naukowcy: Seks oralny może zwiększać ryzyko raka jamy ustnej i gardła

Źródło: Daily Health Post