Placki z cukinii to smaczna i dodająca energii przekąska, która może być również podana jako danie główne. Sprawdź, jak ją przygotować.
Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jej największą zaletą jest delikatny smak, który doskonale komponuje się z innymi produktami. Dodatkowo cukinia jest dobrym źródłem witaminy B6, a także witaminy A i C. Nic dziwnego, że Polacy często smażą placki z cukinii. Oto przepis, jak przygotować je w domu.
Przepis na placki z cukinii
Składniki
Na placki:
- 3 średnie cukinie
- ½ szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 cebule
- drobno posiekany koperek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kostka sera feta
- sól
- pieprz
Na sos jogurtowy:
- kubek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokroić lub zetrzeć na tarce i posolić. Odczekać 5 minut, następnie przełożyć na ręcznik kuchenny i mocno wycisnąć, aby odsączyć wodę.
- W dużej misce wymieszać cukinię i jajka. Dodać pozostałe składniki: mąkę, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy z oliwek, pokrojony ser feta, pokrojoną cebulkę, koperek i pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać masę.
- Rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego na patelni. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać po 1 czubatej łyżce masy z cukinią, formując placki. Smażyć na złoto z obu stron, w sumie około 5 do 6 minut, aby stały się chrupiące.
- Przełożyć placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsączyć nieco z tłuszczu.
- Przepis na sos jogurtowy: w małej misce wymieszać jogurt, pokrojone drobno ząbki czosnku i sól. Dobrze wymieszać i podawać z plackami.
Czytaj też:
5 warzyw, które nie zepsują smaku smoothie. Można dodać je bez obaw
Źródło: Cooking NYTimes
Komentarze