Postanowiłeś, że w nowym roku ograniczysz produkty odzwierzęce? Fantastycznie! Przepisy Jana Kuronia na wegańskie zupy na pewno ci w tym pomogą.
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Jan Kuroń podzielił się przepisami na wegetariańskie zupy. Jak zrobić francuską zupę cebulową i zupę chlebową z cieciorką? Obejrzyj materiał wideo:
Co możesz, a czego nie możesz jeść na diecie wegańskiej?
Potrzebujesz ściągawki z informacjami o tym, co jest w porządku na diecie wegańskiej, a co nie? Użyj poniższych list jako przewodnika:
Żywność, jaką można spożywać
- owoce
- warzywa
- fasola i rośliny strączkowe
- orzechy
- ziarna, w tym chleb, ryż i makaron
- syrop klonowy, cukier trzcinowy, cukier kokosowy, owoce mnicha, melasa, stewia i agawa
- produkty zastępujące mięso (opcjonalnie)
- produkty zastępujące nabiał, w tym alternatywne rodzaje mleka, jogurty alternatywne i masła alternatywne (opcjonalnie)
- tłuszcze i oleje roślinne, takie jakoliwa z oliweki oleje z awokado.
Żywność, której należy unikać
- mięso, w tym drób
- wszystkie ryby i owoce morza, w tym skorupiaki, kraby i małże
- jajka
- wszystkie produkty mleczne, w tym mleko, ser, jogurt, masło i ghee
- białko serwatkowe
- majonez
- wszelkie produkty wytwarzane przez pszczoły, w tym miód i propolis (chociaż niektórzy weganie robią wyjątki dla miodu)
- żelatyna lub wszelkie produkty ją zawierające (np. pianki)
- żywność przygotowana z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub barwników (takich jak karmin).
Czytaj też:
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost