Pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie, czyli przepis na omlet

Pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie, czyli przepis na omlet

Dodano: 
Omlet z warzywami
Omlet z warzywamiŹródło:Shutterstock
Gotowy w kilka minut, omlet to bogaty w białko nośnik dla wybranych smaków i doskonała propozycja na pożywne śniadanie.

Masz w kuchni olej, masło i jajka? Tyle wystarczy, by przygotować podstawową wersję omletu. Możesz urozmaicić go wybranymi dodatkami – szynką, serem czy pieczarkami oraz aromatycznymi przyprawami. Przepis na omlet jest bardzo prosty, a przygotowanie szybkie i łatwe.

Jak zrobić omlet?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij widelcem 3 jajka. Dopraw solą i pieprzem
  2. Rozgrzej olej i masło na patelni. Poczekaj, aż masa się rozpuści.
  3. Wlej jajka na patelnię, tak aby całkowicie zakryły jej powierzchnię. Smaż przez około 30 sekund.
  4. Dodaj wybrane składniki: warzywa, mięso, zioła, ser.
  5. Przykryj patelnię pokrywką i smaż jeszcze przez chwilę.
  6. Szpatułką podważ omlet z jednej strony i złóż na pół.
  7. Zdejmij omlet z patelni i przełóż na talerz. Smacznego!

Co dodać do omletu?

Do omletu najczęściej dodaje się:

  • Ser: cheddar, feta, ser topiony, parmezan, ricotta;
  • Mięso: boczek, szynka, kiełbasa, prosciutto;
  • Warzywa: pomidorki koktajlowe, awokado, grzybki, szpinak, cebula, papryka;
  • Owoce morza: krewetki z grilla, krab, łosoś wędzony;
  • Zioła: bazylia, tymianek, kolendra, oregano
  • Dodatkowo: pesto, kawior, kimchi, kwaśna śmietana.

Jeśli masz ochotę na nieco szaleństwa w kuchni, wypróbuj omlet z mąki orkiszowej z karmelizowanymi bananami.

Czytaj też:
Czy można schudnąć, jedząc śniadanie? Wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji