Nawet mała porcja smażonych potraw może zwiększyć ryzyko chorób serca

Nawet mała porcja smażonych potraw może zwiększyć ryzyko chorób serca

Dodano: 
Smażone frytki
Smażone frytkiŹródło:Pixabay / Engin_Akyurt
Smażenie potraw sprawia, że wchłaniają one część tłuszczu z oleju. Obecność tłuszczów trans w żywności nie pozostaje jednak bez wpływu na zdrowie.

Przemysł spożywczy uwielbia tłuszcze trans, powstałe w wyniku uprzemysłowionego procesu. Są tanie w produkcji, są trwałe i nadają żywności wspaniały smak i konsystencję. Jednak według American Heart Association (AHA) tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu i obniżają poziom dobrego. Zaleca się zastępowanie tłuszczów trans zdrowymi tłuszczami jednonienasyconymi lub wielonienasyconymi (np. oliwa i olej rzepakowy). Ma to znaczenie w profilaktyce chorób serca, co potwierdzają najnowsze badania.

Ryzyko chorób serca

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Heart wykazało, że spożywanie smażonych potraw może zwiększyć ryzyko poważnych chorób serca i udaru. Osoby, które jadły najwięcej smażonych potraw tygodniowo, miały o 28% większe ryzyko poważnych incydentów sercowo-naczyniowych. Wykazywały także większe ryzyko choroby wieńcowej (o 22%) i podwyższone ryzyko niewydolności serca (o 37%). Wykazano, że każda dodatkowa tygodniowa porcja (½ szklanki) zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 3%, chorób serca o 2% i niewydolności serca o 12%. Nie znaleziono żadnych powiązań ze zgonami, ale może to wynikać ze stosunkowo niewielkiej liczby osób zaangażowanych w badania.

„Rozważając tego typu badania, należy zwrócić uwagę zarówno na zmniejszenie spożycia tłuszczu, jak i na zdrową dietę. Warto przyjrzeć się, jakie pokarmy je się zamiast tego” – powiedział dieteyk Duane Mellor, wykładowca w Aston Medical School w Birmingham w Wielkiej Brytanii. Oprócz smażonych potraw, tłuszcze trans zazwyczaj znajdują się także w ciastach, skórkach do ciasta, mrożonej pizzy, ciastkach, śmietance do kawy i wielu innych przetworzonych produktach.

Czytaj też:
Naukowcy: Jeden drink dziennie może zwiększyć ryzyko migotania przedsionków

Opracowała:
Źródło: CNN Health