Ocet jabłkowy a cukrzyca. Czy picie octu jabłkowego obniża poziom cukru?

Ocet jabłkowy a cukrzyca. Czy picie octu jabłkowego obniża poziom cukru?

Dodano: 
Ocet jabłkowy w szklanej butelce
Ocet jabłkowy w szklanej butelce Źródło: Shutterstock

Ocet jabłkowy to produkt naturalnej fermentacji octowej jabłek. Biorą w niej udział bakterie należące do rodziny Acetobacter. To w pełni naturalny produkt, który znajduje zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym, kosmetykach czy do czyszczenia powierzchni. Jego zadziwiające właściwości zdrowotne są w ostatnich latach coraz bardziej doceniane. Ostatnio odkryto także, w jaki sposób ocet jabłkowy może pomóc osobom chorym na cukrzycę.

Wysoki poziom cukru – jakie są jego objawy?

Wysoki poziom cukru we krwi daje szereg objawów. Do najczęstszych zaliczają się uczucie zmęczenia, osłabienie oraz nadmierna senność. Oprócz tego może wystąpić spadek masy ciała, wielomocz, gorsze gojenie ran. Zdarzają się również nawracające infekcje układu moczowego.

Objawem charakterystycznym dla wysokiego poziomu cukru we krwi jest częste odczuwanie pragnienia. Uczucie suchości w ustach i częsta chęć picia to sygnał, by sprawdzić poziom cukru w organizmie.

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje w czasie fermentacji jabłek. Jest to naturalny produkt, który ma wiele właściwości odżywczych. Polecany jest nie tylko osobom, które cierpią na insulinooporność, ale również tym, którzy chcą kontrolować poziom glukozy we krwi, chorują na cukrzycę lub zwyczajnie chcą wspomóc organizm w utracie wagi.

W occie jabłkowym znajduje się wiele substancji aktywnych. Zaliczają się do nich:

  • polifenole
  • pektyny
  • witamina A 
  • witamina C
  • witamina E
  • wapń
  • potas
  • krzem
  • sód
  • żelazo
  • fosfor

Zalety spożywania octu jabłkowego

Ocet jabłkowy:

  • pomaga zwalczyć bakterie
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • wspomaga pracę układu trawiennego
  • pomaga zwalczyć refluks żołądkowy i zgagę
  • poprawia pracę serca
  • wspiera odchudzanie

Spożywanie octu jabłkowego na cukrzycę

Prawie 400 milionów ludzi na całym świecie choruje na cukrzycę. Szacuje się, że do 2030 roku liczba ta wzrośnie do ponad 470 milionów. Ciekawym i nieoczekiwanym sposobem na regulację poziomu cukru we krwi jest picie octu jabłkowego. Badanie z 1995 roku wykazało, że ocet jabłkowy dodawany do posiłku (w tym przypadku do sałatek) znacznie regulował odpowiedź glikemiczną organizmu na spożycie innych pokarmów. Kolejne badanie potwierdziło to odkrycie, dodatkowo wykazując zwiększone poczucie sytości po zjedzeniu posiłku z chlebem i octem.

Ocet jabłkowy a poziom cukru we krwi

Te i inne badania skłoniły naukowców do zbadania wpływu przyjmowania octu jabłkowego wieczorem przed snem, aby zobaczyć, jak wpłynie on na poranny poziom glukozy we krwi. U osób z cukrzycą typu 2. podczas snu znane jest zjawisko zwane hiperglikemią. Jest to zbyt duże stężenie cukru we krwi spowodowane dysfunkcją wątroby (gdy organ nie syntetyzuje prawidłowo cukru we krwi). Badanie wykazało, że kwas octowy zawarty w occie skutecznie reguluje syntezę glukozy w wątrobie i mięśniach szkieletowych. Spowalniając rozkład węglowodanów, poziom cukru we krwi staje się stabilniejszy. Według naukowców może to przynosić korzyści osobom z zaburzeniami metabolicznymi związanymi z cukrzycą.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy zaleca się spożywać na czczo. Nie należy pić nierozcieńczonego octu jabłkowego, ponieważ może on uszkodzić nerki czy wątrobę. Ocet jabłkowy ma wysoką zawartość składników odżywczych, ale aby mógł dobrze działać, należy zawsze rozcieńczyć go w wodzie. Na początku wystarczy pół łyżki octu jabłkowego wlać do pół szklanki wody. Do napoju można dodać również odrobinę miodu, by poprawić jego walory smakowe. Taki napój należy wypić około 30 minut przed śniadaniem. Pozwala to nie tylko na kontrolę poziomu cukru, ale i na optymalizację wydzielania insuliny. Ocet jabłkowy wspiera także utrzymanie właściwego pH żołądka, dzięki czemu może poprawić samopoczucie osób, które zmagają się z refluksem żołądkowym lub ze zgagą.

Jak ocet jabłkowy wpływa na wagę?

Wykazano, że kwas octowy (ACV) hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej i stymuluje geny odpowiedzialne za regulację tłuszczów wątrobowych. Może więc skutecznie wpłynąć na zmniejszanie masy ciała i wspomagać odchudzanie. Jednocześnie obniża poziom cholesterolu we krwi masę ciała i stymuluje również produkcję żółci, która jest kluczowa dla metabolizmu tłuszczów. Dzienna dawka ACV wspomaga trawienie i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Ocet jabłkowy i jego wpływ na poziom cholesterolu

Co ciekawe, ocet jabłkowy może również pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu w organizmie. Nie tylko pomaga go uregulować, ale również obniża stężenie złego cholesterolu LDL. Jak wynika z badań, wspiera utrzymanie prawidłowego profilu lipidowego.

Czy ocet jabłkowy ma skutki uboczne?

Ocet jabłkowy nie wykazuje skutków ubocznych, jeśli jest rozpuszczony w wodzie. Picie nierozcieńczonego octu jabłkowego może doprowadzi do podrażnień nerek i wątroby. Może również poparzyć gardło i przełyk.

Octu jabłkowego nie wolno pić w nadmiarze, ponieważ może on doprowadzić do wypłukiwania wapnia z organizmu. Bezpieczna jest jedna łyżeczka dziennie.

Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi — migdały

Oprócz octu jabłkowego, do produktów, które wywierają pozytywny wpływ na poziom cukru w organizmie, zaliczają się migdały. Garść migdałów spożywana codziennie może pomóc utrzymać prawidłowy poziom glukozy. Warto jeść je po posiłkach, by zapobiec skokom cukru.

Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi — awokado

Do innych produktów spożywczych, które mogą stanowić profilaktykę przed cukrzycą, zalicza się awokado. Zawiera ono wiele składników odżywczych, które mogą stymulować układ odpornościowy i zapobiec rozwojowi cukrzycy. Cenne działanie awokado spowodowane jest zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają cukrzycy i poprawiają tolerancję glukozy.

Czytaj też:
10 produktów dla osób z cukrzycą, które są zaskakująco długo przydatne do spożycia
Czytaj też:
5 pomysłów na zdrowe obiady dla osób chorujących na cukrzycę

Źródło: Daily health post

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim