Dania wegetariańskie Sebastiana Olmy. Jak zrobić frittatę z ziemniakami?

Dania wegetariańskie Sebastiana Olmy. Jak zrobić frittatę z ziemniakami?

Dodano: 
Ziemniaki
Ziemniaki Źródło: Pexels / Polina Tankilevitch
Kuchnia wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. W jej założeniu rezygnujemy z mięsa, ale można spożyć produkty odzwierzęce.

W kuchni programu Dzień Dobry TVN kucharz Sebastian Olma przygotowywał dania wegańskie. Jak zrobić frittatę z ziemniakami? Obejrzyj materiał wideo:

Ziemniaki – składniki odżywcze

Ziemniaki są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Odżywcza zawartość ziemniaków może się różnić w zależności od odmiany i sposobu przygotowania. Na przykład smażenie ziemniaków dodaje więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Warto też pamiętać, że większość składników odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią, dlatego najlepiej nie obierać ziemniaków ze skóry, a jeść je „w mundurkach”.

Ziemniaki 100 g – skład
Kalorie 77
Skrobia 17,3 g
Kwasy tłuszczowe omega-3
13,0 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6
43,0 mg
Białko 2,5 g
Witamina A
10,0 IU
Witamina C
9.6 mg
Witamina K
2.0 mcg
Niacyna
1,4 mg
Kwas foliowy 28,0 mcg
Cholina
14,8 mg
Kwas pantotenowy 0,4 mg
Woda 74,9 g

Ziemniaki są też cennym źródłem minerałów. Zawierają:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen.

Ziemniaki nie zawierają natomiast glutenu, a to oznacza, że są idealnym elementem diety w przypadku osób zmagających się z celiakią. Nietolerancja glutenu objawia się silnym bólem brzucha, biegunkami, zaparciami, nadmiernymi gazami czy też wysypką. Zjedzenie produktów z glutenem (takich jak np. orkisz, pszenica, jęczmień i żyto) niesie więc bardzo przykre konsekwencje.

Dieta bezglutenowa jest obecnie bardzo popularna, ponieważ wiele osób wykazuje nadwrażliwość na gluten. Ziemniaki mogą w takim przypadku być idealną opcją.

Czytaj też:
Słodycze nie zawsze muszą budzić wyrzuty sumienia. Oto 3 przepisy na zdrowe ciasteczka

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost