Zajmą 10 minut, a zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na domowe gofry

Zajmą 10 minut, a zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na domowe gofry

Dodano: 
Gofry
Gofry Źródło:Pexels / Burst
Kto z nas nie lubi chrupiących, ciepłych gofrów? Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz je w domu.

Jeśli chcesz przywołać smak lata, a przy okazji zjeść pyszną przekąskę, postaw na domowe gofry. Składniki są bardzo łatwo dostępne, jednak musisz posiadać także gofrownicę. Na szczęście taki sprzęt ma na wyposażeniu wiele gospodarstw domowych.

Jak zrobić domowe gofry?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej gofrownicę. W dużej misce ubij jajka trzepaczką. Następnie dołącz mąkę, mleko, olej roślinny, cukier, proszek do pieczenia, sól i wanilię i ubij na gładką masę.

2. Spryskaj podgrzaną gofrownicę nieprzywierającym sprayem do smażenia. Następnie wylej masę na gorącą gofrownicę. Smaż na złoty kolor.

3. Do gofrów możesz podać świeże owoce, czekoladę lub bitą śmietanę. Smacznego!

Kaloryczność na porcję: 382 kalorii; 8,7 g białka; 38 g węglowodanów; 21,6 g tłuszczu; 67,7 mg cholesterolu; 390 mg sodu.

P.S. Jeśli masz ochotę zaszaleć w kuchni, przygotuj gofry na ostro – ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem.