5 korzyści płynących z jedzenia cebuli. Leczy i wspomaga cały organizm

5 korzyści płynących z jedzenia cebuli. Leczy i wspomaga cały organizm

Dodano: 
Cebula
Cebula / Źródło: Pexels / Pixabay
Cebula jest niedrogim i aromatycznym dodatkiem do każdego posiłku, który ma wiele korzyści zdrowotnych.

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Ma specyficzny smak i zapach, dlatego jest nieodzownym elementem wielu dań.

Średnia cebula dostarcza:

  • 44 kalorie
  • 13 g węglowodanów
  • 1 g białka
  • <1 g całkowitego tłuszczu
  • <1 g tłuszczów nasyconych
  • 2,5 g błonnika
  • 6 g cukru
  • 216 mg potasu
  • 15 mg magnezu
  • 11 mg witaminy C
  • 0,178 mg witaminy B6

Korzyści zdrowotne cebuli:

  • Może wzmocnić układ odpornościowy

Cebula to cenne źródło witaminy C wzmacniającej odporność organizmu. Dostarcza także fitochemikaliów, które mogą pomóc systemowi obronnemu przed zarazkami. Znajdujące się w nich przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, a siarczki wspomagają syntezę białek.

  • Może promować dobre trawienie

Cebula ma mnóstwo błonnika, który może pomóc układowi trawiennemu pozostać w doskonałej formie. Co więcej, określony rodzaj błonnika znajdującego się w cebuli może skuteczniej odżywiać mikroflorę jelitową niż błonnik z innych produktów spożywczych. Jednak nie każdy powinien jeść zbyt dużo cebuli – szczególnie uważać muszą osoby, które cierpią na choroby jelit.

  • Dostarcza składników odżywczych i smakowych

Cebula jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy B6, kwasu foliowego, potasu i manganu. Dodatkowo dostarcza błonnika pokarmowego. Warzywo to może również dodać smaku i aromatu potrawom bez znacznego zwiększania ilości kalorii. Jest świetnym substytutem słonych sosów lub marynat oraz dodatkiem do mięs.

  • Może poprawić pracę serca

Niektóre badania pokazują, że cebula może pomóc w problemach sercowo-naczyniowych. Naturalnie występujące związki w warstwach cebuli mogą pomóc zwalczać stany zapalne i obniżać poziom cholesterolu, chroniąc w ten sposób przed chorobami serca. Badania nad kwercetyną – polifenolem zawartym w cebuli, powiązały ją również z obniżaniem ciśnienia krwi.

  • Może zmniejszyć ryzyko raka

Nowe badania analizujące spożycie cebuli i czosnku wśród kobiet w Puerto Rico wykazały, że warzywa te mogą znacznie zmniejszyć ryzyko raka piersi. Cebula i czosnek są bogate w przeciwutleniacze oraz mają działanie przeciwzapalne. Dzięki temu dostarczają organicznych związków siarki, zmniejszających ryzyko niektórych nowotworów – w tym także raka prostaty.

Czytaj też:
Jak prawidłowo przechowywać cebulę? Te błędy popełnia większość z nas

Opracowała:
Źródło: Goodhousekeeping
+
 0

Czytaj także