Takich gołąbków nie jadłeś! Rewelacyjne przepisy uczestniczki „MasterChefa”

Takich gołąbków nie jadłeś! Rewelacyjne przepisy uczestniczki „MasterChefa”

Dodano: 
Gołąbki
Gołąbki Źródło: Pixabay / ulleo
Kochasz gołąbki? Jak większość Polaków! Jeśli jednak do tej pory jadłeś wyłącznie z farszem z mielonego mięsa, czas na eksperymenty.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” gościliśmy uczestniczkę programu „MasterChef” Sylwię Garską-Chmarycz, która podzieliła się swoimi przepisami na wyjątkowe gołąbki. Jakie wersje tego klasycznego polskiego dania przygotowała? Odpowiedź znajdziesz w materiale:

Kapusta z całą pewnością sprzyja odchudzaniu, jednak to nie jedyna jej zaleta. Warto ją docenić i jak najczęściej po nią sięgać. Oto dlaczego:

Kapusta a układ odpornościowy

Czy wiesz, że kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Witaminę tę należy przyjmować każdego dnia, ponieważ nasz organizm jej nie magazynuje. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Antyoksydanty chronią także przed nowotworami.

Kapusta a ciśnienie krwi

Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jak wiadomo, wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału i udaru.

Kapusta a stany zapalne

Kapusta jest źródłem glutaminy – aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych. To wyjaśnia, dlaczego nasze babcie nakładały rozgniecione liście kapusty na bolące stawy i radziły kobietom karmiącym, by robiły okłady z liści kapusty na bolące piersi.

Kapusta a krzepliwość krwi

Kapusta zawiera dużo witaminy K, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a przede wszystkim na układ krwionośny. Do objawów niedoboru witaminy K zalicza się: krwawienie w różnych miejscach, nawet bez skaleczenia, np. krwawienie z dziąseł, krwiaki podskórne w miejscu ucisku lub stłuczenia, krwawienie z nosa, krwawienie w układzie pokarmowym, obfite miesiączki.

Czytaj też:
Przygotowanie octu jabłkowego nie wymaga umiejętności, a cierpliwości. Wypróbuj ten przepis!