Kluski leniwe z twarogiem według przepisu Matuesza Gesslera. Sprawdź przepis!

Kluski leniwe z twarogiem według przepisu Matuesza Gesslera. Sprawdź przepis!

Dodano: 
Kluski leniwe
Kluski leniweŹródło:Shutterstock
Szukasz sprawdzonego przepisu na kluski leniwe? Wypróbuj recepturę znanego restauratora Mateusza Gesslera.

Kluski leniwe należą do jednych z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych w przygotowaniu dań. Ponieważ ich podstawą jest twaróg, zazwyczaj są podawane na słodko. W wersji wegańskiej robi się je z kaszy i mąki. Jeśli jednak nie masz nic przeciwko jedzeniu twarogu, skorzystaj z przepisu poniżej i przygotuj domowe kluski leniwe.

Przepis na kluski leniwe

Składniki:

  • 700 g twarogu
  • 3 łyżki masła
  • 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
  • 220 g mąki
  • sól
  • miód do polania
  • odrobina cukru
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę.
  2. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo twaróg.
  3. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy wraz z mąką do utartego sera.
  4. Mieszamy masę i wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.
  5. Z masy formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm i spłaszczamy go nożem.
  6. Następnie kroimy na ukośne kluski o szerokości ok. 2 cm.
  7. Gotujemy kluski w osolonej wodzie do miękkości.
  8. Kluski leniwe polewamy stopionym masłem, miodem lub posypujemy cukrem.

*Kluski możesz posypać także cynamonem. Smacznego!

Czytaj też:
Jak zrobić idealne kluski śląskie? Prosty i sprawdzony przepis