Brownie – pyszne i proste ciasto czekoladowe. Jak je wykonać w domu?

Brownie – pyszne i proste ciasto czekoladowe. Jak je wykonać w domu?

Dodano: 
Kawalek brownie
Kawalek brownieŹródło:Pexels / Pixabay
Uwielbiasz czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach? Poznaj przepis na pyszne brownie domowej roboty.

Kiedy pokusa na coś słodkiego nie będzie mogła cię opuścić, nie idź do sklepu po gotowe słodycze. Sprawdź lepiej, czy masz w domu składniki na brownie i zrób to pyszne, czekoladowe ciasto sam. Zdziwisz się, jak mało czasu zajmie i jak szybko zniknie z talerza!

Przepis na brownie

Składniki:

  • ½ szklanki masła
  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier (opcjonalnie):

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  2. W dużym rondlu rozpuść masło i czekoladę.
  3. W misce ubij jajka, cukier, mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  4. Do miski przelej zawartość rondla i wymieszaj.
  5. Wysmaruj foremkę do ciasta odrobiną masła.
  6. Przelej masę do foremki.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut.

Aby zrobić lukier: Podgrzej 3 łyżki miękkiego masła, kakao, miód, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 1 szklankę cukru pudru. Wymieszaj na gładką masę. Polej jeszcze ciepłe ciasto lukrem.

Smacznego!

Czytaj też:
Wspólne spacery – dobre dla zdrowia, jak i dla związku