Szakszuka to popularne danie z Bliskiego Wschodu. Składa się z gotowanych jajek w sosie pomidorowo-paprykowym.
To odżywcze i sycące danie idealnie sprawdzi się na śniadanie, ale również lunch i kolację dla całej rodziny. Jego moc tkwi w zdrowych, łatwo dostępnych składnikach oraz dodatku aromatycznych przypraw.
Co to jest szakszuka?
Szakszuka to klasyczne danie z okolicy Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Dosłownie oznacza „mieszankę” – tradycyjna wersja wykorzystuje pomidory, cebulę i przyprawy jako bazę oraz jajka na wierzch. Danie podawane jest w wersji wegetariańskiej, chociaż można dodać do niego mięso, np. boczek. Niektórzy urozmaicają smak szakszuki serem feta.
Przepis na szakszukę
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 3 zmielone ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 5 dużych jaj
- 1 puszka lub 6 świeżych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
- Garść kolendry, bazylii lub pietruszki do dekoracji
- Chrupiące pieczywo do podania
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę i paprykę.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj posiekane warzywa i sól. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka – około 4 do 6 minut.
- Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj 1 do 2 minut.
- Wlej zawartość puszki lub kawałki surowych pomidorów na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i zagotuj.
- Użyj dużej łyżki, aby zrobić małe dołki w sosie i wbij jajka do każdego dołka.
- Przykryj patelnię i smaż przez 5-8 minut, aż jajka będą gotowe.
- * Opcjonalnie możesz przenieść danie do piekarnika i podpiec całą masę ok. 8 min w 180 stopniach Celsjusza.
- Posyp wybraną natką do dekoracji. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!
Czytaj też:
Żywność, która pozwala zachować urodę. Co jeść, by być pięknym?
Źródło: Cookieandkate