10 zaskakujących źródeł wapnia. Czy wiedziałeś, że tam się znajduje?

10 zaskakujących źródeł wapnia. Czy wiedziałeś, że tam się znajduje?

Dodano: 
Fasola i soczewica
Fasola i soczewica Źródło:Shutterstock
Zazwyczaj wapń – budulec mocnych kości – kojarzy się z piciem mleka. Ale gdzie jeszcze można go naleźć?

Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji. Pierwiastek bierze udział w pracy układu nerwowego, odpowiada za kurczliwość mięśni i wspomaga krzepnięcie krwi.

Gdzie szukać źródeł wapnia?

Wapń możemy znaleźć przede wszystkim w mleku, serze, orzechach, migdałach czy zielonych warzywach. Jednak to nie jedyne źródła tego pierwiastka. Jakie produkty spożywcze są jeszcze jego źródłem?

Zaskakujące źródła wapnia:

  1. Wzbogacone mleka roślinne. Napoje owsiane czy sojowe często są wzbogacone witaminami i minerałami takimi jak wpań. Niektóre mogą nawet zawierać go więcej, niż mleko krowie.
  2. Fasola. Oprócz tego, że fasola jest dobra dla serca, większość odmian jest również doskonałym źródłem wapnia. Zalicza się do nich fasola cannellini, czerwona fasola, fasola granatowa i fasola pinto.
  3. Soczewica. Podobnie jak fasola, soczewica jest bogata w składniki odżywcze. Bez względu na kolor, pół szklanki zawiera ponad 60 mg wapnia. Warto sięgać po nią częściej!
  4. Ziarenka sezamu to niepozorne, ale cenne źródło wapnia. Oferują one aż 60 mg wapnia na 100 gramów. Można posypać nimi sałatkę lub sos z makaronem.
  5. Kolejne zaskakujące (również wielkością) źródło wapnia to nasiona chia. Zawierają one 255 mg wapnia na 100 gramów. Nasiona chia świetnie pasują z kolei do słodkich deserów i koktajli warzywnych.
  6. Owoce morza. Dodaj trochę krewetek, łososia z puszki lub sardynek do swojej sałatki, a możesz otrzymać nawet 30% zalecanego dziennego spożycia wapnia.
  7. Tofu. Ponieważ soja jest naturalnie bogata w wapń, wytwarzane z soi tofu również. Zawartość wapnia zależy od marki, ale może to być aż 176 mg na 100 gramów. Edamame, niedojrzałe ziarna soi, to kolejna opcja bogata w wapń.
  8. Orzechy. Spożycie wapnia można uzyskać także dzięki przekąszaniu orzechów. Najwięcej mają migdały, ale orzechy włoskie i laskowe są również smacznymi źródłami wapnia.
  9. Warzywa. Jeśli chodzi o wapń, najwięcej zawierają go warzywa kapustne, kapusta chińska i jarmuż. Dodatkowo także szpinak, brukselka, boćwina, rzepa i brokuły.
  10. Figa. Ten owoc jest wypełniony potasem, witaminą K i wapniem. Dwie suszone figi dostarczają aż 26 mg wapnia.

Czytaj też:
Przekonaj się do owsianki! Poznaj jej cenne właściwości i wartości odżywcze
Czytaj też:
Jeśli chcesz być zdrowszy, zajadaj częściej śliwki. Oto, co mogą zdziałać w organizmie