Jest wiele złożonych czynników, które mogą wpływać na zdrowie serca. Zalicza się do nich m.in. genetyka, nawyki związane z paleniem oraz dieta. Ta ostatnia jest szczególnie ważna. Jaka dieta jest najlepsza dla zdrowia serca? Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, chudego mięsa i ryb oraz pełnoziarnistych produktów z błonnikiem jest podstawą. Sprawdź, które produkty warto wybierać świadomie.
Co jeść, by mieć zdrowe serce?
1. Ryby
Ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, które wspomagają pracę serca. Jedzenie większej ilości łososia, sardynek, tuńczyka i innych ryb na talerzu może też pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
2. Orzechy
Orzechy te są pełne białka, błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. To zdrowa przekąska, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Niezależnie od tego, czy wolisz migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, czy nerkowca, dzięki dobroczynnym tłuszczom nienasyconym mogą poprawić poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Czytaj też:
3 popularne błędy w diecie, które powodują przyrost tłuszczu na brzuchu
3. Warzywa liściaste
Jarmuż, szpinak i inne sałaty zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc zrównoważyć ciśnienie krwi. W szczególności azotany i witamina K zawarte w liściach wspomagają tętnice i naczynia krwionośne. Dlatego często wypijaj zielone smoothie i jedz pożywne sałatki.
4. Owies
Płatki owsiane to jedno z najzdrowszych śniadań. Rozpuszczalny błonnik zawarty w miseczce owsianki może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Nowe badania wskazują również, że specjalny związek owsa zwany awenantramidem (AVE) może mieć działanie przeciwzapalne i ochronne dla serca.
5. Jagody
Jagody są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witaminy A i witaminy C i mają niską zawartość tłuszczu. Są też pełne polifenoli, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Czytaj też:
Miałeś zawał serca? Sprawdź, czego jeszcze możesz się spodziewać
6. Fasola
Rośliny strączkowe są jednym z najtańszych produktów, które można kupić w sklepie, do tego smacznym i zdrowym. Fasola wiąże się z obniżonym ciśnieniem krwi i stanem zapalnym, a także niższym poziomem trójglicerydów i cholesterolu LDL.
7. Nasiona chia
Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują wiele korzystnych efektów dla zdrowia. Na przykład obniżają poziom triglicerydów, LDL i cholesterolu całkowitego. Zamiast nasion chia możesz wybrać siemię lniane i nasiona słonecznika – również są bardzo zdrowe.
8. Komosa ryżowa
Podobnie jak inne zboża, komosa ryżowa zawiera białko i błonnik. Wykazuje także działanie obniżające poziom cholesterolu. Aby jeść więcej komosy ryżowej, stosuj ją zamiennie do ryżu i ziemniaków.
Czytaj też:
Czy można przedawkować witaminę C?
9. Jabłka
Specjalne związki zawarte w jabłkach zwane procyjanidynami mają silne działanie przeciwutleniające i mogą obniżać poziom cholesterolu LDL. Najkorzystniejsze są czerwone jabłka, ponieważ zawierają więcej antocyjanów, które zmniejszają czynniki ryzyka chorób serca.
10. Pomidory
Są pełne błonnika, potasu, witaminy C, kwasu foliowego i choliny, które są dobre dla serca. Likopen, naturalny przeciwutleniacz zawarty w pomidorach, pomaga kontrolować ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ten sam składnik nadaje pomidorom czerwoną barwę.
Czytaj też:
Nawet jeśli nie masz nadciśnienia, możesz mieć chore serce. Wyjaśniamy, dlaczego