10 najlepszych pokarmów dla zdrowia serca

10 najlepszych pokarmów dla zdrowia serca

Dodano: 
Zdrowa dieta
Zdrowa dieta Źródło: Shutterstock
Zdrowa dieta ma duży wpływ na choroby układu krążenia. Które produkty wybierać dla zdrowia serca?

Jest wiele złożonych czynników, które mogą wpływać na zdrowie serca. Zalicza się do nich m.in. genetyka, nawyki związane z paleniem oraz dieta. Ta ostatnia jest szczególnie ważna. Jaka dieta jest najlepsza dla zdrowia serca? Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, chudego mięsa i ryb oraz pełnoziarnistych produktów z błonnikiem jest podstawą. Sprawdź, które produkty warto wybierać świadomie.

Co jeść, by mieć zdrowe serce?

1. Ryby

Ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, które wspomagają pracę serca. Jedzenie większej ilości łososia, sardynek, tuńczyka i innych ryb na talerzu może też pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

2. Orzechy

Orzechy te są pełne białka, błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. To zdrowa przekąska, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Niezależnie od tego, czy wolisz migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, czy nerkowca, dzięki dobroczynnym tłuszczom nienasyconym mogą poprawić poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Czytaj też:
3 popularne błędy w diecie, które powodują przyrost tłuszczu na brzuchu

3. Warzywa liściaste

Jarmuż, szpinak i inne sałaty zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc zrównoważyć ciśnienie krwi. W szczególności azotany i witamina K zawarte w liściach wspomagają tętnice i naczynia krwionośne. Dlatego często wypijaj zielone smoothie i jedz pożywne sałatki.

4. Owies

Płatki owsiane to jedno z najzdrowszych śniadań. Rozpuszczalny błonnik zawarty w miseczce owsianki może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Nowe badania wskazują również, że specjalny związek owsa zwany awenantramidem (AVE) może mieć działanie przeciwzapalne i ochronne dla serca.

5. Jagody

Jagody są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witaminy A i witaminy C i mają niską zawartość tłuszczu. Są też pełne polifenoli, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Czytaj też:
Miałeś zawał serca? Sprawdź, czego jeszcze możesz się spodziewać

6. Fasola

Rośliny strączkowe są jednym z najtańszych produktów, które można kupić w sklepie, do tego smacznym i zdrowym. Fasola wiąże się z obniżonym ciśnieniem krwi i stanem zapalnym, a także niższym poziomem trójglicerydów i cholesterolu LDL.

7. Nasiona chia

Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują wiele korzystnych efektów dla zdrowia. Na przykład obniżają poziom triglicerydów, LDL i cholesterolu całkowitego. Zamiast nasion chia możesz wybrać siemię lniane i nasiona słonecznika – również są bardzo zdrowe.

8. Komosa ryżowa

Podobnie jak inne zboża, komosa ryżowa zawiera białko i błonnik. Wykazuje także działanie obniżające poziom cholesterolu. Aby jeść więcej komosy ryżowej, stosuj ją zamiennie do ryżu i ziemniaków.

Czytaj też:
Czy można przedawkować witaminę C?

9. Jabłka

Specjalne związki zawarte w jabłkach zwane procyjanidynami mają silne działanie przeciwutleniające i mogą obniżać poziom cholesterolu LDL. Najkorzystniejsze są czerwone jabłka, ponieważ zawierają więcej antocyjanów, które zmniejszają czynniki ryzyka chorób serca.

10. Pomidory

Są pełne błonnika, potasu, witaminy C, kwasu foliowego i choliny, które są dobre dla serca. Likopen, naturalny przeciwutleniacz zawarty w pomidorach, pomaga kontrolować ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ten sam składnik nadaje pomidorom czerwoną barwę.

Czytaj też:
Nawet jeśli nie masz nadciśnienia, możesz mieć chore serce. Wyjaśniamy, dlaczego