3 pomysły na obiad, który zrobisz w mgnieniu oka

3 pomysły na obiad, który zrobisz w mgnieniu oka

Dodano: 
Gotowanie
Gotowanie Źródło: Shutterstock
W dobie zamkniętych restauracji gotowanie obiadów spada na nasze barki. Jednak istnieją przepisy, dzięki którym zrobimy to w prosty i szybki sposób.

Znów zastanawiasz się, co na obiad? Nie masz ochoty stać przy kuchni przez długie godziny? Wypróbuj poniższe przepisy, dzięki którym przygotowanie smacznego obiadu może być proste jak nigdy dotąd.

Curry Pomidorowe

Składniki

  • 8 ząbków czosnku
  • 1 kilogram pomidorów
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • garść świeżej kolendry
  • torebka ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj czosnek, pomidory pokrój na duże kawałki.

2. Wlej dwie duże łyżki oleju na patelnię i podgrzej. Dodaj czosnek i podsmażaj przez 30 sekund, aż lekko się zrumieni. Dodaj pomidory, chili w proszku, kolendrę w proszku, kminek, kurkumę i pół łyżeczki soli. Delikatnie wymieszaj.

3. Gotuj przez 2 minuty, aż pomidory się rozgrzeją. Nie ugniataj ich zbyt mocno. Wymieszaj ze świeżą kolendrą i podawaj z ryżem. Gotowe!

Czytaj też:
Lubisz włoską kuchnię? Nie popełniaj tych błędów

Orzo carbonara

Składniki

  • 6 jajek
  • 100g parmezanu
  • 500g makaronu orzo
  • 300g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbij żółtka, wsyp starty parmezan i dużą ilość czarnego pieprzu. Wymieszaj widelcem i odłóż na bok.

2. Pokrój boczek na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Smaż, aż będzie zarumieniony.

3. Włącz wodę na makaron i ugotuj orzo zgodnie z przepisem na opakowaniu.

4. Pokrój czosnek i dodaj go do boczku, a następnie wsyp płatki chili. Weź chochlę wody z makaronu i przelej ją na patelnię.

5. Po ugotowaniu makaronu odsącz go i dodaj na patelnię. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj żółtka, parmezan i ponownie wymieszaj.

6. Jeśli chcesz uzyskać jedwabistą konsystencję, dodaj więcej wody z makaronu. Gotuj przez chwilę i podaj.

Czytaj też:
Królowała na imprezach, dziś może być smacznym domowym obiadem. Przepis na sałatkę gyros

Ciecierzyca puttanesca

Składniki

  • 800g ciecierzycy
  • Duża garść oliwek
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 100g sardeli w oleju
  • Pietruszka – łodygi i natka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kaparów
  • 800g pomidorów z puszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Drobno posiekaj czosnek i łodygi pietruszki i sardelę – odsączając ją z oleju.

2. Podgrzej na patelni olej z sardeli i dodaj płatki chili, posiekany czosnek i samą rybę. Podduś na średnim ogniu.

3. Dodaj łodygi pietruszki, pomidory z puszki, koncentrat i ciecierzycę. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż ciecierzyca zmięknie i powstanie gęsty sos.

4. Dodaj kapary i oliwki. Dopraw solą i pieprzem.

5. Podawaj z rozrzuconymi na wierzchu liśćmi pietruszki i skrop oliwą z oliwek.

Który z pomysłów wypróbujesz?

Czytaj też:
Od dziś pokochasz curry. Te przepisy zadowolą najbardziej wymagających