Zakwas na żurek
Zanim ugotujesz żurek wielkanocny, przygotuj zakwas – najlepiej z tygodniowym wyprzedzeniem – z następujących składników:
- 0,5 litra wody
- 6 łyżek mąki żytniej typu 2000
- 5 ząbków czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe.
Zagotuj wodę i dokładnie ostudź. Do wody dodaj mąkę, całe ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przelej całość do słoika i nakryj gazą. Odstaw na tydzień i pamiętaj, aby codziennie mieszać zakwas. Zapobiegnie to jego zepsuciu.
Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz
Teraz można przygotować prawdziwie smaczny, wykwintny i niebanalny żurek zgodnie z przepisem znanej prezenterki telewizyjnej rozmiłowanej w doskonałej kuchni – Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 6 białych kiełbas
- przyrządzony uprzednio zakwas
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 suszony prawdziwek (sam kapelusz)
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- jajka przepiórcze
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle w dużym garnku.
- Do cebuli dodaj posiekany czosnek i przesmaż całość.
- Zalej smażone warzywa ok. 2 litrami wody i dołóż prawdziwka, liść laurowy, pieprz, ziele i majeranek, najlepiej roztarty w dłoniach.
- Dodaj białą kiełbasę, przykryj i zagotuj.
- Wyjmij kiełbasę i przełóż ją na podgrzany talerz.
- Do garnka wlej zakwas. Przykryj i zagotuj.
- Pokrój w plastry kiełbasę i przesmaż na patelni.
- Przecedź żurek i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Udekoruj całość natką pietruszki.
Smacznego!
Czytaj też:
Żurek wegański też może pachnieć świętami: oto, jak go przygotowaćCzytaj też:
Masz ochotę na deser, ale brakuje ci czasu? Przygotuj ten 3-minutowy budyń czekoladowy w... mikrofalówceCzytaj też:
Żurek wielkanocny na zakwasie. Wypróbuj ten sprawdzony przepis!