Tak przyrządzisz idealny żurek wielkanocny. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis

Tak przyrządzisz idealny żurek wielkanocny. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis

Dodano: 
Żurek w chlebie
Żurek w chlebieŹródło:Shutterstock
Żurek to obowiązkowa potrawa podawana podczas śniadania wielkanocnego. Jak zrobić idealny żurek wielkanocny? Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.

Zakwas na żurek

Zanim ugotujesz żurek wielkanocny, przygotuj zakwas – najlepiej z tygodniowym wyprzedzeniem – z następujących składników:

  • 0,5 litra wody
  • 6 łyżek mąki żytniej typu 2000
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe.

Zagotuj wodę i dokładnie ostudź. Do wody dodaj mąkę, całe ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przelej całość do słoika i nakryj gazą. Odstaw na tydzień i pamiętaj, aby codziennie mieszać zakwas. Zapobiegnie to jego zepsuciu.

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Teraz można przygotować prawdziwie smaczny, wykwintny i niebanalny żurek zgodnie z przepisem znanej prezenterki telewizyjnej rozmiłowanej w doskonałej kuchni – Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 6 białych kiełbas
  • przyrządzony uprzednio zakwas
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 suszony prawdziwek (sam kapelusz)
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle w dużym garnku.
  2. Do cebuli dodaj posiekany czosnek i przesmaż całość.
  3. Zalej smażone warzywa ok. 2 litrami wody i dołóż prawdziwka, liść laurowy, pieprz, ziele i majeranek, najlepiej roztarty w dłoniach.
  4. Dodaj białą kiełbasę, przykryj i zagotuj.
  5. Wyjmij kiełbasę i przełóż ją na podgrzany talerz.
  6. Do garnka wlej zakwas. Przykryj i zagotuj.
  7. Pokrój w plastry kiełbasę i przesmaż na patelni.
  8. Przecedź żurek i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Udekoruj całość natką pietruszki.

Smacznego!

Czytaj też:
Żurek wegański też może pachnieć świętami: oto, jak go przygotować
Czytaj też:
Masz ochotę na deser, ale brakuje ci czasu? Przygotuj ten 3-minutowy budyń czekoladowy w... mikrofalówce
Czytaj też:
Żurek wielkanocny na zakwasie. Wypróbuj ten sprawdzony przepis!