Przepis na najlepsze babeczki wielkanocne. Czekoladowa rozkosz dla podniebienia!

Przepis na najlepsze babeczki wielkanocne. Czekoladowa rozkosz dla podniebienia!

Dodano: 
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocneŹródło:Shutterstock
Wielkanoc to czas na czekoladę! Po okresie skromnego jedzenia w czasie Wielkiego Postu smakuje najlepiej. A oto, jak w prosty sposób można zagospodarować czekoladę: przepyszne babeczki.

Mając na uwadze potrzebę przygotowania uczty wielkanocnej, przedstawiamy ci prosty przepis, który możesz odtworzyć samodzielnie lub zaangażować do pomocy dzieci: czekoladowe babeczki z czekoladowymi jajeczkami. Ten przepis jest idealny na deser po śniadaniu w niedzielę wielkanocną. Wygląda ładnie, a także doskonale smakuje!

Babeczki wielkanocne, których musisz spróbować

Składniki na ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko wymieszane ze 100 ml mleka i 3 łyżkami oleju roślinnego.

Składniki na krem

  • 75 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g przesianego cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dekoracja

  • małe jajeczka czekoladowe.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż 6-otworową blachę do babeczek papierowymi papilotkami.
  2. Umieść wszystkie suche składniki w misce, a następnie dodaj mieszaninę jajek. Połącz wszystko do momentu, aż suche składniki będą tylko nawilżone, czyli nie mieszaj zbyt mocno.
  3. Przełóż mieszaninę do skrzynek i piecz przez 20 do 25 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i upieczone w środku – możesz to sprawdzić, wkładając patyczek w środek babeczek. Są gotowe, jeśli patyczek wyjdzie czysty.
  4. Odstaw babeczki do ostygnięcia na kratce.
  5. W międzyczasie przygotuj krem. Rozpuść masło, mieszając je z kakao, a następnie dodaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.
  6. Odetnij wierzch babeczek i nałóż łyżką trochę kremu na wierzchu. Następnie ułóż na kremie czekoladowe jajeczka do dekoracji.

Smacznego!

Czytaj też:
Chcesz zaskoczyć gości w Wielkanoc? Podaj im to wyjątkowe ciasto bananowo-kakaowe z ganaszem i kruszonymi orzechami
Czytaj też:
Masz dość mazurka i sernika? Wypróbuj w Wielkanoc to oryginalne ciasto Genoise z czekoladą
Czytaj też:
Masz ochotę na deser, ale brakuje ci czasu? Przygotuj ten 3-minutowy budyń czekoladowy w... mikrofalówce

Źródło: greatbritishchefs.com