Przepis na masło czekoladowe, które wykonasz zaledwie w 5 minut

Przepis na masło czekoladowe, które wykonasz zaledwie w 5 minut

Dodano: 
Czekolada
Czekolada Źródło: Pexels / Anete Lusina
Uwielbiasz słodycze domowej roboty? Wypróbuj domowy przepis na masło czekoladowe, którym zachwycisz gości.

Masło czekoladowe to jedna z tych drobnych przyjemności, na zrobienie której możemy sobie pozwolić w domu. Wymaga posiadania tylko kilku składników oraz zaledwie 5 minut przygotowań.

Jak wykonać masło czekoladowe?

Składniki:

  • ½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki pokruszonych kawałków czekolady
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krok 1. Roztop kawałki czekolady w niewielkim rondelku.

Krok 2. Ubij masło, roztopioną czekoladę, kakao i szczyptę soli mikserem elektrycznym na gładką masę, około 1 minuty.

Krok 3. Podawaj w temperaturze pokojowej rozsmarowane na tostach lub rogalikach.

Co najlepiej smakuje z masłem czekoladowym?

  • rogaliki
  • babeczki
  • naleśniki
  • tosty
  • bułka drożdżowa
  • gofry

Czekolada – fakty zdrowotne

Czekolada to niewątpliwie królowa wszystkich słodyczy. Kochają ją ludzie na całym świecie. Podczas gdy na co dzień staramy się ją ograniczać, warto wiedzieć, że ma również cenne właściwości. Bogata jest w takie substancje jak magnez, żelazo, niacyna, felytolamina czy flawonoidy. Pamiętaj, że najzdrowsza jest ta gorzka i bez żadnych dodatków. Kto powinien jej unikać? Na przykład osoby z kamicą nerkową, ponieważ czekolada zawiera dużo szczawianów. Nie poleca się jej także osobom zmagającym się trądzikiem – może nasilać lub wywoływać zmiany.

Czytaj też:
Cukier: nie musisz go odrzucać, ale wybierać w zdrowszej formie