Pożegnaj się z nudnymi kolacjami i wypróbuj przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Jest pyszna!
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to prosty sposób na kolację, która oszczędzi czas dzięki szybkiemu i łatwemu przygotowywaniu. Jedyne, czym musisz dysponować to sprawny piekarnik i naczynie żaroodporne. Skorzystaj z poniższej list zakupów i przygotuj zapiekankę według instrukcji.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
Składniki (4 porcje):
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 4 udka z kurczaka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka nasion granatu
- Nać świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
- Pokrój w kostkę szalotkę i rozgnieć ząbki czosnku.
- W dużej misce przygotuj marynatę: połącz szalotkę, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Włóż udka z kurczaka do miski i równomiernie obtocz w przygotowanej mieszance.
- Pokrój paprykę i ziemniaki w kostkę.
- Umieść paprykę i ziemniaki na blasze do pieczenia, a następnie połóż na nich udka z kurczaka, polewając resztką marynaty. Dopraw do smaku.
- Włóż blachę do piekarnika na 20 minut.
- Przemieszaj lekko warzywa i zostaw w piekarniku na kolejne 15 minut, aż się zarumienią.
- Na wierzchu posyp pestkami granatu i natką pietruszki. Gotowe!
* Każda porcja ma orientacyjnie 340 kcal i 30 g białka.
Czytaj też:
Odchudzasz się? Oto 5 pomysłów na niskokaloryczne kolacje
Źródło: Metro