Grillowane brokuły z przyprawami – idealna propozycja na wege grilla

Grillowane brokuły z przyprawami – idealna propozycja na wege grilla

Dodano: 
Grillowane brokuły
Grillowane brokułyŹródło:Shutterstock
Wegetariańskie potrawy z grilla są pyszne, sycące i zdrowe. Wypróbuj przepis na grillowane brokuły z mieszanką aromatycznych przypraw.

Zdarzyło ci się kiedyś grillować brokuły? Te zdrowe warzywa są doskonałą propozycją na wegetariańskiego grilla. Wystarczy trochę masła, przypraw i... miodu, aby brokuły zyskały całkiem nowy wymiar smaku.

Przepis na grillowane brokuły

Składniki:

  • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 drobno starty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 drobno posiekanego chili
  • Sól, pieprz
  • 500 g brokułów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej grill.
  2. W dużej misce wymieszaj masło, skórkę i sok z cytryny, czosnek, miód, chili oraz szczyptę soli i pieprzu.
  3. Brokuły umyj i pokój na mniejsze kawałki.
  4. Polej brokuły oliwą i posyp solą oraz pieprzem.
  5. Grilluj brokuły ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Grillowane brokuły przesyp do miski z przyprawami i lekko je obtocz.
  7. Gotowe!

Brokuły – właściwości odżywcze

Brokuły warto jeść, ponieważ są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Ten niejednokrotnie został powiązany m.in. z mniejszych ryzykiem raka jelita grubego. Ponadto sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. Ponadto brokuły są doskonałym źródłem witaminy C – bardzo silnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się i uszkodzenia komórek.

Wiele badań sugeruje, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych, takich jak brokuły, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i przedwczesnej śmierci. Musimy jednak pamiętać, żeby nasza dieta była różnorodna i zawierała jak najwięcej roślinnych produktów.

Czytaj też:
Czy można jeść surowe brokuły? Ma to swoje wady i zalety

Opracowała:
Źródło: Goodhousekeeping