Białko roślinne i zwierzęce. Które jest lepsze dla zdrowia?

Białko roślinne i zwierzęce. Które jest lepsze dla zdrowia?

Dodano: 
Źródła białka
Źródła białka / Źródło: Shutterstock
Naukowcy zbadali, które źródła białka: roślinne czy zwierzęce przynoszą więcej korzyści dla organizmu.

Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym umożliwiającym organizmowi sprawne funkcjonowanie. Odgrywa ważną rolę w budowanie siły mięśni, odczuwaniu sytości i oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Można je pozyskiwać zarówno ze źródeł roślinnych, jak i zwierzęcych.

Czy białka roślinne i zwierzęce są sobie równe?

Białka z różnych źródeł stosuje się zamiennie jako wartościowy składnik zbilansowanej diety. Naukowcy postanowili jednak zbadać, czy faktycznie organizm korzysta z nich w taki sam sposób. Aby określić, w jaki sposób organizm rozkłada się i wykorzystuje różne źródła białka, badacze podzielili je na grupy. Następnie zrekrutowano grupę 56 osób, które przeszła niezbędne badania przed eksperymentem.

Wyniki badań

Uczestnicy badania stosowali dietę stworzoną dla ich osobistego zapotrzebowania na kalorie i białko przez trzy dni, a następnie pościli przez noc. Po poście zjadali wyznaczone białko. Ci, którzy jedli białka pochodzenia zwierzęcego, wykazali większy wzrost bilansu białka netto w porównaniu z tymi, którzy jedli białka pochodzenia roślinnego.

„Białka zwierzęce mają większą gęstość białka niż białka roślinne, a co ważniejsze, większą obfitość niezbędnych aminokwasów na gram źródła pożywienia” – powiedział autor badania dr Robert Wolfe z Uniwersytetu Arkansas.

Dr Wolfe wyjaśnia, że „różnica w gęstości niezbędnych aminokwasów oznacza, że aby osiągnąć ten sam efekt anaboliczny [budowlany], należy spożywać większą ilość kalorii podczas spożywania pokarmów białkowych pochodzenia roślinnego niż pochodzenia zwierzęcego”.

Chociaż białka zwierzęce mogą mieć większą gęstość aminokwasów, nie jest to jedyny czynnik, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze jedzenia. Wytyczne dietetyczne sugerują, że w swojej diecie należy uwzględnić zarówno białka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Czytaj też:
7 tanich i zdrowych źródeł białka. Będziecie zaskoczeni

Opracowała:
Źródło: Verywellhealth
+
 0

Czytaj także