Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania czerwonej żywności

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania czerwonej żywności

Dodano: 
Czerwona żywność
Czerwona żywność / Źródło: Shutterstock
Czy wiesz, że kolor owoców i warzyw niesie za sobą określone właściwości zdrowotne? Sprawdź właściwości czerwonych pokarmów.

Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie.

Czerwona żywność, czyli jaka?

Uważa się, że im jaśniejszy kolor żywności, tym bardziej skoncentrowana jest jej wartość odżywcza. Czerwone warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze, tłuszcze i białka. Zaliczamy do nich m.in. pomidory, wiśnie, jabłka, surową cebulę, truskawki, granat, śliwki, czerwone papryczki chilli, czerwoną fasolę, arbuza, czerwoną kapustę i czerwoną paprykę. Dlaczego warto je jeść?

Czerwona żywność – zalety odżywcze

Silne działanie przeciwzapalne

Czerwone pokarmy zawierają antocyjaninę – przeciwutleniacz, który ma silne właściwości przeciwzapalne, pomagając w szczególności naczyniom krwionośnym i stawom. Inny przeciwutleniacz zawarty w czerwonych produktach – likopen – jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Nadaje także czerwony pigment warzywom i owocom.

Zawartość witamin i minerałów

Zawarte w czerwonych produktach witaminy A i C zmniejszają ryzyko raka, chorób serca oraz zapalenia stawów. Są również ważne dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Mają także swój udział w budowaniu odporności organizmu. Z kolei inny ważny minerał – potas – prowadzi do zdrowego serca i zrównoważonego ciśnienia krwi.

Elektrolity i flawonoidy

Czerwone pokarmy są pełne potasu, sodu i magnezu – elektrolitów, które pomagają komórkom ciała w wykonywaniu podstawowych funkcji. Pomagają także w regulacji optymalnego poziomu ciśnienia krwi. Z kolei flawonoidy zapewniają organizmowi działanie antyoksydacyjne. Czerwone pokarmy zawierają flawonoid zwany kwercetyną, która pomaga łagodzić alergie i schorzenia, takie jak astma.

Czytaj też:
Są zdrowe i dodadzą kolorytu. Tych produktów nie może zabraknąć na talerzu

Opracowała:
Źródło: Times of India
 0

Czytaj także