Ten wegański ser z orzechów nerkowca sprawi, że zapomnisz o zwykłym nabiale

Ten wegański ser z orzechów nerkowca sprawi, że zapomnisz o zwykłym nabiale

Dodano: 
Ser z orzechów nerkowca
Ser z orzechów nerkowca / Źródło: Pexels / Polina Tankilevitch
Aksamitny, gładki, pachnący czosnkiem ser z orzechów nerkowca to produkt, który powinni spróbować nie tylko weganie.

Jak wyobrażasz sobie produkcję sera? To z pewnością skomplikowane procesy fermentacyjne w dużej fabryce. Jednak jeśli chodzi o wegański ser z orzechów nerkowca, potrzebujesz jedynie robota kuchennego. Oczywiście jest to tylko roślinny zamiennik zwykłego sera, jednak w czasie kiedy coraz więcej osób rezygnuje z nabiału, wydaje się on być strzałem w 10.

Dlaczego orzechy nerkowca?

Te bogate w białko orzechy można zamienić w wyjątkowo gładką, przypominającą serek pastę, którą możesz doprawić dowolnym smakiem. Orzechy nerkowca są wypełnione zdrowymi tłuszczami, mnóstwem białka oraz witaminami i minerałami. Wiele osób spożywa je jako przekąskę, jednak warto stworzyć z nich coś więcej. Na przykład wegański ser z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy i soli.

Przepis na ser nerkowca z czosnkiem

Składniki:

  • 1 szklanka (130g) surowych orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki drożdży odżywczych
  • sok z ½ cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (alternatywnie mleko migdałowe lub woda)
  • 4-6 prażonych ząbków czosnku lub 1 łyżeczka sproszkowanego

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.
  2. Upraż ząbki czosnku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  3. Odcedź orzechy, włóż do robota kuchennego i zmiksuj z resztą składników na gładką masę.
  4. Aby uzyskać najlepszy smak, schłódź przed podaniem.
  5. Podawaj z chlebem, świeżymi warzywami lub pitą.

Smacznego!

Czytaj też:
Frytki z batatów – przepis na zdrowszą odmianę popularnej przekąski

 0

Czytaj także