Tahini – pasta sezamowa, która reguluje ciśnienie krwi. Do czego ją wykorzystać?

Tahini – pasta sezamowa, która reguluje ciśnienie krwi. Do czego ją wykorzystać?

Dodano: 
Tahini
Tahini / Źródło: Shutterstock

Tahini to pasta sezamowa nazywana inaczej masłem sezamowym. Ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych – zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo czy potas, które regulują pracę serca i układu nerwowego. Co warto wiedzieć o tahini i z czym je łączyć?

Czym jest tahini?

Tahini to pasta, którą przygotowuje się z ziaren sezamu i z oleju. Niektóre pasty są przygotowywane wyłączne z sezamu i to właśnie takie uważa się za najzdrowsze. Pasta jest szeroko wykorzystywana w kuchni bliskowschodniej, m.in. izraelskiej czy irackiej. Ze względu na wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne pasta sezamowa w medycynie naturalnej Bliskiego Wschodu była traktowana jako lekarstwo.

Wartości odżywcze

Co zawiera tahini?

  • magnez
  • żelazo
  • wapń
  • potas
  • cynk
  • fosfor
  • mangan
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A 
  • witaminę E
  • błonnik
  • kwasy tłuszczowe
  • węglowodany

Właściwości prozdrowotne

Tahini jest źródłem zdrowych tłuszczy roślinnych, które wspierają pracę serca i układu krążenia. Dzięki temu pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz chorobom cywilizacyjnym. Oprócz tego pasta sezamowa jest dobrym źródłem pierwiastków takich jak potas, magnez, wapń czy mangan, dzięki czemu przyczynia się do utrzymania prawidłowej kondycji zdrowotnej.

Witaminy A i E z kolei zwalczają wolne rodniki i pomagają zapobiec starzeniu się organizmu. Witaminy z grupy B, które zawiera sezam, świetnie stymulują układ nerwowy do pracy, wzmacniając komórki i wspomagając pamięć i koncentrację.

Tahini na zdrowe serce

Pasta sezamowa rewelacyjnie wspomaga pracę serca, pomagając utrzymać zatokowy rytm, zapobiegając arytmii, chorobie wieńcowej i niewydolności serca. Oprócz tego zapobiega zatkaniu się tętnic i odkładaniu tzw. blaszki miażdżycowej, co stanowi dobrą profilaktykę przed tą chorobą. Obniża również ciśnienie krwi, pomagając zapobiec nadciśnieniu.

Pasta na cholesterol

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych pasta tahini pomaga uregulować gospodarkę tłuszczową, utrzymując prawidłowy poziom cholesterolu. Zapobiega podwyższeniu frakcji złego cholesterolu LDL, który może doprowadzać do chorób układu krążenia i dba o właściwy poziom trójglicerydów.

Na pracę układu nerwowego

Witaminy z grupy B, które znajdują się w ziarnach sezamu, wspomagają pracę układu nerwowego, dzięki czemu stymulują pamięć, koncentrację i przesyłanie impulsów nerwowych. Pomagają również w regeneracji organizmu, zapewniają dobry sen i zapobiegają stanom obniżenia nastroju.

Na wzmocnienie odporności

Sezam również dobrze stymuluje do pracy układ immunologiczny. Witamina E działa immunomodelująco, a oprócz tego także przeciwzapalnie, poprawiając barierę ochronną organizmu. Działanie wzmacniające mają również kwasy tłuszczowe, które usprawniają wchłanianie witamin.

Do czego wykorzystać?

Pastę sezamową wykorzystuje się do przygotowania hummusu i innych past kuchni bliskowschodniej, a także arabskiej. Można ją dodać do potrawek o smaku orientalnym, grillowanych lub pieczonych mięs, kaszy kuskus z ciecierzycą i warzywami, sosów albo gyrosa.

Czy każdy może spożywać?

Tahini powstaje z sezamu, a sezam jest silnym alergenem, najsilniejszym spośród wszystkich nasion. Szacuje się, ze aż jedna czwarta osób, które są uczulone na orzechy, ma także alergię na ziarna sezamu.. Z tego względu należy ostrożnie je wprowadzać do diety dzieci, ponieważ często wywołuje reakcję uczulającą.

Sezamu powinny również unikać osoby, które cierpią na astmę i choroby dróg oddechowych. Ziarna sezamu mogą spowodować duszności i przyczynić się do wystąpienia ataku astmy.

Czytaj też:
Sos sojowy zmniejsza reakcje alergiczne? 5 faktów o sosie sojowym

 0

Czytaj także