Pasta z makreli jedną z ulubionych past Polaków. Jakie ma właściwości?

Pasta z makreli jedną z ulubionych past Polaków. Jakie ma właściwości?

Dodano: 1
Pasta z makreli
Pasta z makreli / Źródło: Shutterstock
Pasta z makreli jest zdrowa i sycąca, a dodatkowo dostarcza cennych witamin i tłuszczy. Jak ją zrobić?

Pasta z makreli to jedna z ulubionych past Polaków. Makrela jest powszechnie dostępna, stosunkowo tania, dlatego cieszy się dużą popularnością. Ma charakterystyczny smak i świetnie nadaje się do przygotowania zdrowej pasty, która dostarcza cennych witamin i tłuszczy.

Czym jest pasta z makreli?

Pasta z makreli to pasta z wędzonej makreli. Przygotowuje się ją najczęściej z drobno posiekanej lub zmiksowanej ryby z dodatkiem ulubionych produktów spożywczych. Najbardziej popularna wersja składa się z jajek, natki pietruszki, majonezu i ogórków kiszonych. Niektórzy dodają do tego jeszcze cebulę czy szczypiorek.

Wartości odżywcze

Pasta z makreli zawiera:

Właściwości prozdrowotne

Pasta z makreli znakomicie wspiera układ immunologiczny, dostarczając organizmowi zdrowych tłuszczy oraz witaminy D i cynku. Jeśli przygotowujemy ją z ogórkami kiszonymi, wspieramy mikroflorę jelitową, poprawiając odporność organizmu.

Kwasy tłuszczowe doskonale wpływają też na pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, chroniąc serce przed chorobami i zapobiegając chorobom układu krążenia. Witaminy z grupy B z kolei wspierają układ nerwowy.

Jak zrobić pastę?

Pastę z makreli możemy przygotować bardzo szybko!

Przepis: Pasta z makreli

Pasta z makreli to pyszna pasta na kanapki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajkaUgotuj jajka na twardo.
  2. Posiekaj rybęDrobno posiekaj lub rozgnieć widelcem rybę. Niektórzy ją także miksują, ale nie jest to konieczne.
  3. Posiekaj ogórkaPosiekaj ogórki kiszone lub zetrzyj na tarce.
  4. Połącz składnikiPomieszaj składniki i połącz je majonezem. Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Czytaj też:
3 pomysły na zdrowe panierki, którymi zastąpisz bułkę tartą. Są proste!

 1

Czytaj także