Kasztany jadalne. Czy wiesz, że można je znaleźć w Polsce?

Kasztany jadalne. Czy wiesz, że można je znaleźć w Polsce?

Dodano: 
Owoce kasztanowca jadalnego
Owoce kasztanowca jadalnegoŹródło:WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska

Kasztan jadalny, wbrew pierwszemu skojarzeniu, nie ma nic wspólnego ze znanymi nam i powszechnymi w Polsce kasztanowcami zwyczajnymi, które popularnie są nazywane kasztanami. Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych, a kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum) do rodziny mydleńcowatych.

Jak poznać kasztana jadalnego?

O tej porze roku, na początku jesieni, najłatwiej je rozpoznać po charakterystycznej kolczastej okrywie orzecha. Uwaga – gęste, zielone kolce naprawdę kłują! Ale to one skrywają to, co drzewo ma najcenniejszego. Dojrzała, kolczasta kulka spada na ziemię i pęka, wtedy najłatwiej wydostać orzechy.

Liście kasztana jadalnego w niczym nie przypominają rozłożystych, palczastych liści kasztanowca. Bardziej przypominają liście buka, są jednak dużo większe i dłuższe.

Kasztany jadalne w Polsce

Nasz klimat nie sprzyja tym roślinom, ponieważ bardzo źle znoszą mrozy. Lubią ciepłe tereny m. in. basenu Morza Śródziemnego. Mimo to można je spotkać także w Polsce, w parkach czy ogrodach, najczęściej na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim. Są i tacy, którzy z powodzeniem podejmują się ich uprawy we własnych ogródkach.

Co roku swoim okazem kasztana jadalnego chwali się Ogród Dendrologiczny w Glinnej w Puszczy Bukowej pod Szczecinem. Co więcej – miejscowe nadleśnictwo, które jest gospodarzem arboretum – zaprasza turystów na zbiory kasztanów. Można przyjść, zobaczyć drzewo na własne oczy i spróbować znaleźć orzechy, które można zupełnie za darmo zabrać ze sobą! Kasztany można zbierać do końca października.

Kasztanowiec z Glinnej

Właściwości kasztana jadalnego

Orzechy kasztana jadalnego są źródłem witaminy C, witaminy A, są bogate witaminy z grupy B. Tym samym ich jedzenie wspomaga układ odpornościowy i dobrze działa na nerwy. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, ale też wapń, żelazo czy potas. Pomagają obniżać ciśnienie, działają dobre na serce. Zawierają też lecytynę, są źródłem błonnika i tym samym wspomagają pracę jelit. Zaleca się je też przy problemach z wątrobą.

Jak jeść kasztany?

W Polsce raczej trudno o spektakularne zbiory. Ale kasztany bez problemu można już kupić w wielu sklepach. Kasztan ma lekko słodki, przyjemnie orzechowy i lekko mączysty smak. Nie powinno się go jednak jeść na surowo, ponieważ zawarta w nim skrobia dopiero po obróbce termicznej zamienia się w dające energię węglowodany złożone.

Kasztany jadalne mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można je piec, gotować, smażyć, robi się z nich mąkę, wytłacza olej, robi słodki, pyszny krem. Smakosze uważają, że najlepsze są na ciepło.

Mąka z kasztanów nie zawiera glutenu. Sprawdzi się idealnie w jesiennych wypiekach – ciastach z jabłkami, śliwkami czy rozgrzewającymi przyprawami korzennymi i kakao. Z powodzeniem można nią w tradycyjnych wypiekach zastąpić mąkę pszenną. Mąka kasztanowa jest nieoceniona w kuchni osób, które muszą lub chcą stosować dietę bezglutenową.

Przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej

Z mąki kasztanowej można przyrządzić pyszne i zdrowe bezglutenowe naleśniki.

Składniki:

  • 350 gram mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wymieszaj jajka z wodą, mlekiem i dodaj szczyptę soli. Dodaj mąkę kasztanową i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
  2. Smaż jak tradycyjne naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju.
  3. Naleśniki możesz podawać z ulubionymi dodatkami. My polecamy w wersji jesiennej z konfiturą śliwkową i kleksem śmietany posypanej cynamonem.

Czytaj też:
Co zrobić z grzybów? Wypróbuj dwa nietypowe przepisy

Źródło: Zdrowie WPROST.pl