Makaron wysokobiałkowy syci i ma mało węglowodanów. Czy jest zdrowy?

Makaron wysokobiałkowy syci i ma mało węglowodanów. Czy jest zdrowy?

Dodano: 
Makaron wysokobiałkowy
Makaron wysokobiałkowy Źródło: Shutterstock
Makaron wysokobiałkowy ma niewiele węglowodanów, a smakuje tak jak zwykły makaron. Czy warto go jeść?

Makaron wysokobiałkowy to produkt, który zawiera dużo mniej węglowodanów niż tradycyjne makarony. Jednocześnie ma taki sam smak i jest przygotowywany dokładnie w ten sam sposób co makarony zawierające dużo mąki pszennej. Czy warto po niego sięgać?

Czym jest makaron wysokobiałkowy?

Makaron wysokobiałkowy to produkt spożywczy, który zawiera mało węglowodanów i dzięki temu niewiele kalorii. Czym się różni od zwykłych makaronów? Nie jest wytwarzany z mąki pszennej, ale ze specjalnej mieszanki białkowej. Dzięki temu na długo syci, dodaje energii, a jednocześnie nie wpływa negatywnie na przemianę materii.

Różnice

Tradycyjny makaron wytwarzany jest z mąki pszennej, jajek i wody. Jest to produkt, który powstaje z pszenicy, zawiera więc gluten, ma sporo kalorii i niewiele wartości odżywczych. Dodatkowo, ma wysoki indeks glikemiczny.

Makaron wysokobiałkowy z kolei nie powstaje z mąki pszennej, ale z mieszanki wysokobiałkowej. Zawiera kilka razy więcej białka niż zwykły makaron, ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika. Dzięki temu wpływa na przemianę materii, usprawnia procesy trawienne i przyspiesza metabolizm.

Co zawiera?

Makaron wysokobiałkowy zawiera dużo białka, nawet kilka razy więcej niż zwykły produkt. Wytwarzany jest z izolatów białka sojowego albo z glutenu pszennego. Kupując taki makaron, dobrze jest czytać skład i sprawdzić, jakie ma źródło białka. Białko pochodzące z roślin strączkowych jest zdecydowanie bardziej wartościowe niż białko z pszenicy.

Makaron strączkowy

Makaron wytwarzany z roślin strączkowych jest bardzo zdrowym zamiennikiem tradycyjnego makaronu. Najczęściej wytwarza się go z ciecierzycy, soczewicy, soi czy fasoli. Zawiera on dużo białka roślinnego, które jest dobrze przyswajalne i może stanowić zamiennik mięsa w diecie.

Oprócz tego ma niewiele kalorii, mało węglowodanów i niski indeks glikemiczny. Świetnie wpływa na pracę jelit, wspomaga pracę układu trawiennego i pozwala schudnąć!

Zalety makaronów wysokobiałkowych

Czy warto włączyć do diety makarony, które wytwarzane są z roślin strączkowych? Jak najbardziej, ponieważ mają szereg właściwości prozdrowotnych:

  • dostarczają dużej dawki błonnika, który jest naturalną miotełką dla jelit
  • wspomagają pracę układu pokarmowego
  • stabilizują poziom cukru we krwi
  • zapobiegają podjadaniu między posiłkami
  • dostarczają witamin i mikroelementów
  • wspomagają pracę układu immunologicznego
  • nie zawierają glutenu

Wartości odżywcze

Makarony strączkowe zawierają:

  • witaminy z grupy B
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • kwas foliowy
  • cynk
  • mangan
  • miedź

Na pracę jelit

Makaron strączkowy doskonale wspomaga pracę układu trawiennego. Zapobiega dolegliwościom jelitowo-żołądkowym i wzdęciom, przyspieszając przemianę materii i wspomagając usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Dobra praca jelit przekłada się na lepszą odporność – silne jelita lepiej bronią się przed działaniem bakterii chorobotwórczych. Produkują też więcej komórek odpornościowych, dzięki czemu poprawia się bariera jelitowa.

Na pracę mózgu

Produkty bogate w witaminy z grupy B doskonale wspomagają pracę mózgu. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają problemom z bezsennością. Ułatwiają także regenerację organizmu i wpływają na samopoczucie. Biorą udział w produkcji hormonów szczęścia, dzięki czemu poprawiają samopoczucie!

Jak wykorzystać?

Makarony wysokobiałkowe można wprowadzić do jadłospisu i stosować dokładnie tak samo jak tradycyjne makarony. Świetnie smakują z różnymi sosami czy sałatkami. Dobrze komponują się z roślinami zielonymi, pestkami, orzechami.

Czytaj też:
Jak schudnąć jesienią? 7 (przyjemnych!) sposobów, które pomogą ci zrzucić kilogramy w sezonie kanapy i kocyka