Wędzony łosoś na mixie sałat – zdrowy pomysł na obiad

Wędzony łosoś na mixie sałat – zdrowy pomysł na obiad

Dodano: 
Wędzony łosoś podawany na mixie sałat
Wędzony łosoś podawany na mixie sałat / Źródło: Dwór Korona Karkonoszy
Nie masz pomysłu na lekki i dietetyczny obiad? Wypróbuj wędzonego łososia na mixie sałat z grzanką i domowym sosem vinegret. Palce lizać!

Ryby od dawna uważane są za żywność prozdrowotną, ale łosoś jest wyjątkowo pożywny. Łowiony na dziko zawiera minimalną ilość toksyn, a podany z dodatkiem warzyw będzie potrawą sprzyjającą naszemu układowi pokarmowemu.

Dlaczego warto jeść wędzonego łososia?

Jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też niskokaloryczny. W 100 g wędzonego łososia znajdziemy tylko 142 kalorie. Standardowa porcja, której używamy na kanapkę waży ok. 50 g i zawiera 71 kalorii. W 100 g surowego łososia znajduje się natomiast 182 kalorii. Nie bez powodu więc łosoś polecany jest na dietach odchudzających. Dodatkowo ryba ta jest cennym źródłem kwasów omega-3, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Ryby i produkty rybne to również jedne z najlepszych źródeł dietetycznych witaminy D. Tłuste ryby, takie jak łosoś i śledź, zawierają najwyższe ilości. Niedobór witaminy ma wyjątkowo negatywny wpływ na zdrowie. Może powodować stany depresyjne, ale też problemy z wagą, sprzyjać osteoporozie.

Jak przygotować zdrowy i niskokaloryczny obiad z łososiem w roli głównej? Wypróbuj ten przepis!

Przepis: Sałaka z wędzonym łososiem

Wędzony łosoś podawany na mixie sałat z dodatkiem truskawek, ogórka i pomidorków koktajlowych z vinegretem, podawany z grzanką.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Liczba porcji
4

Składniki

  • 50 g mieszanki mix sałat
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 truskawka
  • 2 oliwki
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 4 plasterki ogórka
  • 2 ósemki z cytryny
  • 2 grzanki
  • 25 g musztardy Dijon
  • 25 g octu balsamicznego z owoców z czarnego bzu
  • 50 g oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj mix sałat i warzywaNa talerzu ułożyć mix sałat. Pomidorki przekroić na pół, ogórek pokroić na plasterki, truskawę pokroić na ćwiartki. Pokrojone warzywa i owoce położyć na sałacie.
  2. Dodaj łososiaPlastry wędzonego łososia zrolować, włożyć do środka pół oliwki, ułożyć na sałacie. Z boku talerza ułożyć dwie ósemki z cytryny oraz 2 grzanki.
  3. Przygotuj sosSkładniki na sos: musztardę Dijon, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek zblendować razem. Polać sałatkę.

Czytaj też:
Dieta peskatariańska jedną z najzdrowszych na świecie. Działa przeciwzapalnie

Źródło: Dwór Korona Karkonoszy
 0

Czytaj także