Trwałe i pożywne. Te produkty w puszce powinieneś mieć zawsze w swojej spiżarni

Trwałe i pożywne. Te produkty w puszce powinieneś mieć zawsze w swojej spiżarni

Dodano: 
Żywność w puszce
Żywność w puszce Źródło: Shutterstock
Żywność w puszkach nie zawsze jest doceniana i bywa często traktowana jako gorsza. To błąd. Z puszkowanych produktów można przyrządzić zdrowe potrawy.

Iealnie jeśli zawsze masz czas, aby spędzać dużo czasu w kuchni, gotując wszystko w tradycyjny sposób. Ale chyba każdy ma momenty, kiedy zwyczajnie mu się nie chce, jest zabiegany, a ma ochotę zjeść pełnowartościowy posiłek. Wtedy warto sięgnąć po produkty w puszkach. Wbrew stereotypom, można z nich zrobić zdrowe i smaczne posiłki.

Pięć produktów w puszce, które powinieneś mieć w swojej spiżarni

Fasolka

Niezależnie od koloru, fasolka w puszce zawsze daje dużo możliwości. Można ją jeść na ciepło i na zimno, można dodać do zup, sosów, ale też do deserów. Z fasolki w puszce możesz przyrządzić np. szybką pastę kanapkową
Fasola jest zdrowa i są na to naukowe dowody. Wyniki badania opublikowane w amerykańskim czasopiśmie Circulation pokazują, że jedzenie fasoli przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Sama fasola to źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Pomaga także zapobiegać cukrzycy i nowotworom.

Cieciorka

 To prawdziwy zapuszkowany skarb! Z cieciorki możesz zrobić pyszny hummus (wystarczy zmiksować ją z odrobiną pasty tahini i przyprawami), dodać ją do gorących dań, ale też wykorzystać do deserów. Z cieciorki zrobisz pyszne ciastka, ale wykorzystaj też wodę, która zostanie. Z wody po cieciorce można zrobić wegańskie bezy. 
Ciecierzyca jest bogata w białko, zawiera witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. To także źródło wielu mikroelementów, m.in. żelaza, fosforu, wapnia, magnezu czy potasu.

Pomidory

Eksperci kulinarnego magazynu Bon Appétit mówią wprost: pomidory w puszce są lepsze od świeżych. Łatwiej przyrządzić z nich wiele potraw. Wystarczy kilka minut, aby zrobić pyszny sos do makaronu czy zupę. 
Atutem pomidorów w puszce jest bez wątpienia to, że są przetwarzane zaraz po zerwaniu. Dodatkowo przetwory z pomidorów zawierają więcej cennego likopenu, niż te świeże.

Tuńczyk

Jeśli miałbyś cokolwiek kupić, przygotowując się na nadejście końca świata, z pewnością byłby to tuńczyk w puszce. Tuńczyk jest niezwykle popularny wśród osób kochających apokaliptyczne klimaty. To stabilny produkt mięsny, który ma niską zawartość tłuszczu i dużo białka. Pozwala szybko przyrządzić stosunkowo tani i pożywny posiłek. 
Tuńczyka możesz zjeść bezpośrednio z puszki, użyć go do gorących dań z makaronem, kanapek czy sałatek. 

Owoce

To coś dla łasuchów. Owoce w puszkach są dużo mniej zdrowe od swoich świeżych odpowiedników przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość cukru. Ale każdy od czasu do czasu potrzebuje odrobiny przyjemności.
Owoce w puszkach wykorzystasz do ciast i owocowych sałatek. Przygotujesz z nich szybki deser, kiedy w domu pojawią się niespodziewani goście.

Czy żywność w puszkach jest zdrowa?

Wokół konserw i jedzenia w puszkach narosło wiele mitów. Wiele osób obawia się kupowania takich produktów ze względu na zwarte w opakowaniach aluminium oraz BPA (bisfenol A, który zapobiega uwalnianiu się aluminium do żywności). Jednak badania naukowe nie potwierdziły, aby te substancje zawarte w opakowaniach do żywności miały znaczący wpływ na zdrowie. Z pewnością jedzenie w puszkach ma jedną ważną zaletę: jest trwałe i można je długo przechowywać. Puszki się nie potłuką, a jedzenie nie ma dostępu do światła. I co nie mniej istotne dla wielu osób, żywność w puszkach jest stosunkowo tania.

Czytaj też:
Trzy pomysły na niebanalne puree. Ziemniaki nie muszą być nudne