Dlaczego nasz mózg tak lubi keczup? Jest naukowe wyjaśnienie

Dlaczego nasz mózg tak lubi keczup? Jest naukowe wyjaśnienie

Dodano: 
Keczup
Keczup Źródło: Shutterstock
Oczywiście są osoby, które keczupu nie lubią, ale ci, którzy kochają, potrafią dodawać ulubiony sos do wszystkiego. Co sprawia, że keczup tak dobrze smakuje?

Keczup do frytek, do makaronu, do mięsa, do warzyw, do kanapek... Wyliczać można bardzo długo, bo to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Jest jedna rzecz, która sprawia, że keczup smakuje tak wielu osobom.

Co znajdziesz w keczupie?

Keczup to rodzaj sosu pomidorowego. Co ciekawe, wymyślili go Chińczycy, którzy używali swojej wersji sosu do ryb. Keczup składa się z pomidorów, cukru, octu, soli i innych przypraw. Warto wiedzieć, że do produkcji keczupu nie wolno stosować żadnych barwników spożywczych, bo zgodnie z rozporządzeniami regulującymi kwestie dotyczące żywności, nie mogą być dodawane do produktów na bazie pomidorów (tak samo jest np. z sokiem pomidorowym).

Dlaczego keczup jest taki dobry?

Gretchen Rubin, ekspertka New York Times zwraca uwagę, że keczup wręcz łaskocze nasz mózg.

„Okazuje się, że ketchup jest jednym z rzadkich produktów, które trafiają we wszystkie pięć smaków. Jest słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami” - mówi Gretchn Rubin.

To jest cały sekret sosu: pobudza wszystkie smaki. Tym samym jedzenie keczupu sprawia, że czujemy się szczęśliwi. Autorka książek kulinarnych Elizabeth Rozin nazywa keczup kuchennym esperanto i uniwersalnym sosem do wszystkiego.

Czy keczup jest zdrowy?

Produkty z pomidorów są źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie likopenu oraz witaminy C i wielu soli mineralnych. Można się zastanawiać nad zawartością w keczupie cukru, octu i soli. Są to składniki niezbędne, bo to one odpowiadają za wyjątkowy smak tego produktu. Sięgając po keczup, warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Im więcej pomidorów na 100 g produktu tym lepiej. Im mniej zbędnych składników, tym lepiej. Dobrze jest wybierać te keczupy, które nie zawierają konserwantów i zbyt dużej ilości cukru. Jeśli keczup nie ma konserwantów, trzeba przechowywać go w lodówce. Warto też spróbować zrobić własny, domowy keczup. Wówczas masz pełną kontrolę nad składnikami i tym, co jesz.

Czytaj też:
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań