Kotlety z batatów i kaszy jaglanej. Sycące i zdrowe danie dla całej rodziny

Kotlety z batatów i kaszy jaglanej. Sycące i zdrowe danie dla całej rodziny

Dodano: 
Kotlety z batatów
Kotlety z batatówŹródło:Shutterstock
Kotlety z batatów są słodkie w smaku i bardzo sycące. Świetnie smakują w połączeniu z sosem z limonki. Jak je zrobić?

Kotlety z batatów to pomysł na pyszne i zdrowe danie, które zasmakuje całej rodzinie. Są lekko słodkie w smaku, a jednocześnie sycące. W dodatku bardzo zdrowe! Dzięki zawartości kaszy jaglanej i innych dodatków dostarczają wielu witamin i minerałów. Jak je przyrządzić i z czym podawać?

Czym są kotlety z batatów?

Kotlety te przyrządza się z wykorzystaniem słodkich pieczonych ziemniaków, czyli batatów oraz kaszy jaglanej. Inne składniki są dowolne i zależą od prywatnych upodobań kulinarnych.

Danie to będzie dobrze komponowało się zarówno z natką pietruszki czy bazylią, jak i z ziarnami sezamu, czosnkiem lub cebulką. Można je podawać z lekko kwaśnym dipem z limonki lub bardziej słodkim miodowym dressingiem.

Wartości odżywcze kotletów z batatów i kaszy jaglanej

Takie kotlety są zdrowe i zawierają dużo witamin i minerałów. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B oraz cynk, a dodatkowo uznawana za naturalnego sprzymierzeńca odporności. Pomaga usunąć stany zapalne z organizmu i przyspiesza powrót do zdrowia.

Bataty z kolei są dobrym źródłem flawonoidów, beta-karotenu, polifenoli, dlatego w niektórych krajach stosuje się je jako naturalny lek na wiele schorzeń. Oprócz tego zawierają także cynk, magnez i mangan.

Przepis na kotlety z batatów

Kotleciki ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej zasmakują całej rodzinie.

Przepis: Kotlety z batatów i kaszy jaglanej

Kotlety z batatów i kaszy jaglanej dostarczają witamin i minerałów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 godz.
Czas gotowania
20 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
200

Składniki

  • 1 średni batat
  • 1 torebka kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki jaglanej lub ryżowej
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Batat obierz i upieczPrzygotuj batat: obierz go ze skórki i upiecz w folii w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Piecz go 30 minut.
  2. Ugotuj kaszęKaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Połącz składnikiUgotowaną kaszę połącz z upieczonym batatem. Dodaj sól do smaku, sezam, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę jaglaną.
  4. Uformuj kotlecikiZ masy uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w sezamie. Smaż na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oleju rzepakowego do momentu, aż się zarumienią. Gotowe! Podawaj z ulubioną sałatką.

Czytaj też:
Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? Poznaj kilka prostych tricków