Świąteczny grzaniec: napój, który rozgrzewa w świąteczne wieczory

Świąteczny grzaniec: napój, który rozgrzewa w świąteczne wieczory

Dodano: 
Grzaniec
Grzaniec Źródło:Shutterstock
Świąteczny grzaniec idealnie pasuje do świątecznych filmów, które chętnie oglądamy w Boże Narodzenie. Jak go zrobić?

Świąteczny grzaniec to nic innego jak grzane wino, które można przygotować we własnej kuchni. Nie trzeba kupować gotowego grzańca, który często zawiera duże ilości cukru. Aby zrobić własny rozgrzewający napój, wystarczy przygotować mieszankę przypraw korzennych i owoce cytrusowe.

Czym jest grzaniec świąteczny?

Grzaniec świąteczny to grzane wino, które kojarzy nam się z jarmarkami świątecznymi. Napój ten możemy kupić na stoiskach i grzać się nim w mroźne i zimowe wieczory w czasie podziwiania ulicznych dekoracji świątecznych.

Wino to jest serwowane z przyprawami, które nadają mu wyrazistego i słodkiego smaku. Pachnie goździkami, cynamonem, kardamonem i innymi przyprawami korzennymi. Znakomicie rozgrzewa i pysznie smakuje, dlatego w wielu krajach jest symbolem jarmarków świątecznych.

Jak go zrobić?

Grzaniec bardzo szybko przygotowuje się w domowym zaciszu. Wystarczy kupić garść przypraw, mandarynek i pomarańczy, a następnie przygotować grzańca. Taki napój sprawdzi się nie tylko po świątecznym spacerze, ale i przy filmie, gdy otuleni pod kocem odpoczywamy w święta. Jak go zrobić?

Przepis: Świąteczny grzaniec

Świąteczny grzaniec pachnie przyprawami korzennymi.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
5 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
65

Składniki

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • garść goździków
  • 4 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania

  1. Wlej wino do garnkaWlej wino do garnka. Dodaj miód, liście laurowe, cynamon, kardamon i goździki.
  2. Pokrój pomarańczePomarańcze pokrój w plastry. Dodaj do wina razem z cytryną. Zagrzej pod przykryciem.
  3. Podawaj ciepłePodawaj jeszcze ciepłego grzańca. Nie gotuj go, by nie wyparował alkohol.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki. Pachnące przyprawami i wyjątkowo smaczne