Świąteczne ciasteczka maślane – pyszny smakołyk na Boże Narodzenie

Świąteczne ciasteczka maślane – pyszny smakołyk na Boże Narodzenie

Dodano: 
Świąteczne ciasteczka
Świąteczne ciasteczka Źródło:Shutterstock
Świąteczne ciasteczka maślane mogą być pyszną i lekkostrawną przekąską do kawy czy herbaty. Jak je zrobić?

Świąteczne ciasteczka maślane to ciasteczka, które można szybko przygotować. Pysznie smakują zarówno do rozgrzewającej herbaty, jak i gorącej czekolady czy kawy. Nie zawierają żadnych dodatków, więc mogą śmiało sięgać po nie również dzieci.

Czym są świąteczne ciasteczka?

Świąteczne ciasteczka to po prostu kruche ciasteczka, przygotowywane z dodatkiem masła, proste i pyszne. Można je zrobić, wykorzystując foremki do pieczenia pierniczków, dzięki czemu uzyskamy kształty gwiazdek, choinek czy serc.

Takie ciasteczka mogą być świetnym deserem dla dzieci. Zdecydowanie lepiej podać maluchom domowej roboty smakołyki niż kupne czekoladowe figurki mikołajów czy cukierki. Ciasteczka można przygotować z różnymi dodatkami, np. płatkami migdałów czy rodzynkami, ale równie fantastyczne smakują same.

Jak je zrobić?

Przygotowanie kruchych ciasteczek maślanych jest proste, a sam proces pieczenia krótki. Dzięki temu można je śmiało zrobić tuż przed przyjściem gości albo z samego rana w Wigilię. Ciasteczka można obsypać cukrem pudrem, kolorowym cukrem albo cynamonem.

Przepis: Świąteczne ciasteczka maślane

Świąteczne ciasteczka maślane to pyszny i prosty do przygotowania deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
60 godz.
Czas gotowania
12 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
420

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 2 małe jaja lub 1 duże
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego lub cukru waniliowego z pomarańczą
  • 3 krople esencji waniliowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopniZanim przystąpisz do przygotowywania ciasteczek, rozgrzej piekarnik w opcji góra-dół na 170 stopni Celsjusza.
  2. Rozpuść masłoW małym rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
  3. Połącz suche składnikiMąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  4. Dodaj masłoNastępnie wbij jaja i dodaj masło oraz esencję waniliową. Zagnieć ciasto.
  5. Schłodź ciastoCiasto wstaw na 15 minut do zamrażarki albo na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je na placek o grubości 1 cm i wykrój ciasteczka.
  6. Upiecz ciasteczkaUłóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz 15 minut. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

Czytaj też:
Kulki orzechowe mogą być hitem na świątecznym stole. Jak je zrobić?