Pasztet z fasoli idealny dla wegetarian na święta. Jak go zrobić?

Pasztet z fasoli idealny dla wegetarian na święta. Jak go zrobić?

Dodano: 
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli Źródło: Shutterstock
Pasztet z fasoli to pomysł na pyszny i sycący pasztet idealny dla wegetarian. Sprawdź, jak go przygotować.

Przygotowanie pasztetu wydaje się trudnym zadaniem, ale w rzeczywistości jest bardzo proste! Jak zrobić pyszny i sycący pasztet z fasoli? Wystarczy skorzystać z dobrego przepisu.

Czym jest pasztet z fasoli?

Pasztet z fasoli to wegetariański odpowiednik pasztetu mięsnego. Dostarcza duże ilości białka, dzięki czemu dobrze syci i daje dużo energii. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, wykorzystując jako smarowidło do pieczywa.

Pasztet dobrze komponuje się z kiszonymi ogórkami, żurawiną, musztardą, majonezem, dipem. Można jeść go na różne sposoby, jako dodatek do posiłków lub w formie przekąski.

Wartości odżywcze pasztetu

Pasztet z fasoli zawiera:

  • błonnik
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A
  • witaminę K
  • witaminę E
  • białko

Jak zrobić pasztet?

Do przygotowania pasztetu można wykorzystać zarówno białą fasolę, jak i czerwoną. W zależności od rodzaju fasoli warto dobrać do dania inne dodatki. Pasztet z białej fasoli będzie dobrze komponował się z pietruszką, a pasztet z czerwonej z cebulą czy żurawiną.

Przepis: Pasztet z białej fasoli z pietruszką

Pasztet z białej fasoli to pyszny wegetariański odpowiednik pasztetu mięsnego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
100

Składniki

  • 500 g białej fasoli
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywaPietruszkę i cebulę obierz. Pietruszkę pokrój w kostkę, a cebulę w talarki.
  2. Przygotuj farszFasolę odcedź, podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj pietruszkę i cebulę oraz przyprawy.
  3. Przełóż farsz do miskiPodsmażone warzywa przełóż do miski. Dodaj masło orzechowe, resztkę oliwy z oliwek i jaja. Następnie dokładnie zblenduj.
  4. Włącz piekarnikMasę przełóż go keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku nastawionym na opcję góra-dół. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij z formy dopiero gdy pasztet będzie chłodny. Smacznego!

Czytaj też:
Pasztet z ciecierzycy z żurawiną – smaczny pomysł na zimową przekąskę

 0

Czytaj także